John Lennon by dnes oslavil 80. narozeniny. Přání mu poslal i Paul McCartney

John Lennon, zpěvák a hvězda kapely Beatles, by se dnes dožil 80 let. Jenže... Hudebníka, kterého zastřelili dva měsíce po jeho 40. narozeninách na Manhattanu v New Yorku, si připomíná celý svět.

„Miluji tuhle fotografii. Připomíná mi pouto mezi námi. S láskou Paul,“ napsal Lennonovi blahopřání na svůj twitterový účet jeho kolega a kamarád Paul McCartney, jeden z členů The Beatles.

Poctu Johnovi Lennovi vyjádřila i nezisková organizace UNESCO, která sdílela jeho část textu písně Imagine ze stejnojmenného alba z roku 1971. V písni zpěvák nabádá k životu v míru.

Rebel s velkým srdcem

John Winston Ono Lennon se narodil 9. října 1940 v britském Liverpoolu. Slavným se stal jako zakládající člen skupiny The Beatles, ve které byl hlavním zpěvákem a kytaristou skupiny.

Po rozpadu skupiny Beatles Lennon vyprodukoval více než tucet nahrávek s tehdejší manželkou Yoko Ono, stejně jako vlastní sólová díla, včetně mezinárodních hitů jako „Give Peace a Chance“, „Imagine“ a „Happy Xmas (War Is Over)“.

V roce 1980 ho zastřelil v podloubí jeho činžovního domu v americkém New Yorku na Manhattanu údajně psychicky nemocný Mark David Chapman (65 let), který byl odsouzený na doživotí a pobývá ve vězení nedaleko amerického města Buffala. Letos mu byla zamítnuta jedenáctá žádost o propuštění na svobodu.

Lennon má na kontě 25 singlů číslo jedna v žebříčku Billboard Hot 100, získal posmrtnou cenu Grammy, cenu Brit Award za mimořádný přínos hudbě, byl uveden do síně slávy skladatelů a dvakrát do Rock and Roll Hall of Fame jako člen skupiny Beatles a sólový umělec.

Jeho tvorba  byla známá svou vzpurnou povahou a agresivním vtipem a jeho písně se staly synonymem sociální spravedlnosti. Nebál se mluvit ke kontroverzním tématům, jako například k válce ve Vietnamu.

Tagy: