Noční obloha nabídne unikátní podívanou. Jupiter bude k Zemi nejblíže za desítky let

Na noční obloze se v pondělí večer zřetelně objeví druhý nejjasnější objekt na nebi. Jupiter bude k vidění nejlépe od roku 1963. Od Země bude planeta vzdálená asi 367 milionů mil. Informoval o tom web The Daily Mail.

Plynný obr se k Zemi přiblížil nejvíce za téměř 60 let. Planeta navíc bude v opozici. Jupiter bude vycházet na východě, zatímco Slunce zapadne na západě. Pro jeho pozorování tak budou ideální podmínky. Podle americké vesmírné agentury se pak tento jev nebude opakovat až do roku 2139.

Ačkoli jde o jednu z mála planet, kterou lze vidět i pouhým okem, odborníci z NASA přesto doporučují používat k jejímu pozorování přístroje. „S dobrým dalekohledem by měly být pruhy a tři nebo čtyři galileovské měsíce viditelné,“ uvedl pro The Daily Mail výzkumný astrofyzik Adam Kobelski. Dodal také, že například 4palcový nebo větší dalekohled by pozorovatelům umožnil vidět i známou Jupiterovu Velkou rudou skvrnu.

Podle astrofyzika je ideální být při pozorování planety ve vysoké nadmořské výšce a v nějaké tmavé a suché oblasti. „Výhledy by měly být skvělé několik dní před a po 26. září. Vedle Měsíce by to měl být jeden z nejjasnějších objektů na noční obloze,“ řekl Kobelski. Ale navzdory tomu, že bude Jupiter v pondělí v noci nejblíže k Zemi, stále od nás bude vzdálený stovky milionů mil.

Tagy: