Další skalp pro Webbův teleskop. Dalekohled vyfotil impozantní prstence Neptunu

Vesmírný dalekohled Jamese Webba se toulá vesmírem sotva tři čtvrtě roku, ale přesto se mu podařilo zachytit už několik přelomových snímků. Naposledy pořídil dechberoucí fotografii, která zachycuje planetu Neptun a její prstence. Podobně detailní fotografii nemělo lidstvo k dispozici od roku 1989, kdy ledového obra vyfotila sonda Voyager 2.

Webbův teleskop je v současnosti nejmodernějším okem, které má lidstvo ve vesmíru k dispozici. Raketa tento dalekohled, který vznikl spoluprací NASA, Evropské kosmické agentury a Kanadské kosmické agentury, vynesla do vesmíru loni 25. prosince.

Od té doby sbírá jeden úspěch za druhým – vyfotil vzdálené galaxie, Jupiter a ustál zásah mikrometeoroidem. A teď přišel další milník.

Webbův teleskop zachytil nejvzdálenější planetu naší sluneční soustavy – Neptun. Fotografie je ceněná hlavně pro efektní zachycení prstenců. Dalekohled také vyfotil přilehlé měsíce Neptunu. O vědeckém triumfu informovala NASA na svých webových stránkách.

Mohlo by se zdát, že snímků Neptunu má lidstvo nespočet, opak je ale pravdou. Tak detailní fotografii neměli astronomové k dispozici od roku 1989, kdy planetu poprvé v historii zachytila sonda Voyager 2.

„Už to jsou tři dekády, co jsme naposledy viděli tyto prachové a slabé prstence, a je to vůbec poprvé, co je vidíme v infračerveném záření,“ komentovala úspěch vědkyně Heidi Hammelová.

Právě proto, že Webbova kamera zkoumá objekty v infračervené oblasti, má Neptun na snímku nezvykle zářivou bílou barvu, tedy nikoli svou typickou modrou.

Neptun byl objeven v roce 1846. Řadí se mezi takzvané plynné a ledové obry, v jeho atmosféře převládá vodík a hélium.

Tagy:
Sluneční soustava vesmír NASA měsíc vědci Neptun Jupiter úspěch Evropská kosmická agentura snímek Webbův teleskop Voyager 2 Vesmírný dalekohled Jamese Webba Kanadská kosmická agentura Heidi Hammel