Slzný plyn a vodní děla. Ultras se na Slovensku dobývali na vládu, policie tvrdě zasáhla

Bratislavská demonstrace

Demonstrace na Slovensku

Fotbaloví chuligáni a příznivci Mariana Kotleby se v sobotu spojili na nepovolené demonstraci před slovenským úřadem vlády, někteří z nich lomcovali a kopali do tamní brány. Došlo i na házení kamenů. Policie nakonec zakročila slzným plynem a vodními děly. Informoval o tom slovenský Denník N.

Před hlavním nádražím v Bratislavě se v sobotu kolem druhé hodiny shromáždily odhadem asi čtyři stovky lidí, kteří přišli protestovat proti restriktivním opatřením zaváděným proti šíření nemoci COVID-19. Protestující opakovaně skandovali vulgarizmy na adresu slovenského premiéra Igora Matoviče. Situaci celou dobu kontrolovala policie.

Demonstranti, kteří nedodržovali rozestupy ani vytváření maximálně šestičlenných skupin, se posléze přesunuli před Úřad vlády, kde se setkali i s příznivci strany Mariana Kotleby. Policie následně mezi nimi a Úřadem vlády vytvořila ochranný koridor.

Protestující později podle slovenského deníku zaútočili na policisty a házeli po nich láhve i kameny a zapalovali dělobuchy. Policie tak v reakci na situaci použila slzný plyn a vodní děla a snažila se demonstranty rozehnat, nebo alespoň vytlačit z prostoru před Úřadem vlády.

Protest fotbalových a hokejových ultras se chystá také v Česku. Policie kvůli plánované nedělní demonstraci povolává stovky policistů z celé republiky. Na Twitteru to uvedl policejní prezident Jan Švejdar. Organizátoři a účastníci protestu proti „zmatečným“ vládním restrikcím kvůli šíření nemoci COVID-19 si podle něj neuvědomují, že akcí v době epidemie ohrozí zdraví mnoha lidí.

Tagy: