Předávkovaných HHC v Česku přibývá. V nemocnicích končí i děti, látku kupují v automatech

Ministerstvo zdravotnictví chce zakročit proti HHC.

Legální a snadno dostupný kanabinoid HHC

Legální a snadno dostupný, přesto hodně nebezpečný je kanabinoid HHC. O uplynulém víkendu skončili v nemocnicích další mladí lidé, kteří se jím předávkovali. Běžně je k dostání třeba v pouličních automatech a navíc v mnoha formách, například jako želé bonbony, které lákají i malé děti. Na problém dlouhodobě upozorňují odborníci, podle nichž dohled rodičů situaci nezachrání. Ministerstvo zdravotnictví chce rázně zakročit.

Neuběhl ani týden a lékařskou pomoc potřebovali další lidé předávkovaní kanabinoidem HHC. Jediný rozdíl je v jejich věku. Zatímco minulý týden to byli převážně mladiství a nezletilí, teď jsou to lidé ve věku kolem dvaceti let. „O víkendu naše zdravotnická záchranná služba ošetřovala sedm lidí. Některým bylo nevolno, zvraceli, někteří měli poruchy vědomí,“ řekl CNN Prima NEWS ředitel záchranné služby Karlovarského kraje Jiří Smetana.

ČTĚTE TAKÉ: Děti předávkované bonbóny s HHC skončily v karlovarské nemocnici. Lékaři apelují na rodiče

„Do karlovarské nemocnice na jednotky intenzivní péče přijali tři pacienty po intoxikaci látkou HHC,“ potvrdila mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Markéta Singerová. Předávkování zmiňovanou látkou se netýká pouze Karlovarského kraje. Zkušenosti s otrávenými dětmi anebo mladými lidmi mají zdravotníci napříč Českem.

„Za poslední týden evidujeme dva případy, kdy jsme vyjížděli k nezletilým pacientům po požití látky HHC,“ uvedl mluvčí záchranky Kraje Vysočina Petr Janáček. „Za poslední tři měsíce jsme zaznamenali jedenáct případů dětí, které požily látku HHC. Část mladistvých byla hospitalizována na psychiatrické klinice,“ dodala mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová.

HHC může mít u dětí a dospívajících na psychiku devastující účinky. Spolu se snadnou dostupností v podobě bonbonů v automatech je to nebezpečný koktejl, na který už rodičovské domluvy zdaleka nemusí stačit. „Tady musí přijít jednoznačně stát, jako reprezentant naší civilizace, a říct: ‚Toto, přátelé, ne.‘ Pokud neprodáváme whisky osmiletým dětem, tak proč bychom jim měli prodávat konopí nebo derivát z konopí,“ vysvětloval psychiatr Karel Moravec.

„Během dnů chceme představit řešení. Buď budeme chtít tuto látku znovu zařadit na seznam návykových látek, anebo budeme hledat nějaké mimořádné opatření, jak zakázat její prodej,“ vyjádřil se mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Úplný Zombieland. Čech natočil v USA šokující video, smrtící drogu řešil na jednání i Biden

Tagy:
automaty droga Ministerstvo zdravotnictví České republiky HHC kanabinoid