Diskonehody na silnicích. S alkoholem bourají hlavně mladí, nejrizikovější jsou tři hodiny

Střet vlaku s kamionem na Karvinsku si vyžádal nejméně 16 zraněných.

Odborník o řízení pod vlivem alkoholu či drog a zpřísnění trestů

Nehody, v nichž sehrál podstatnou roli alkohol či drogy, mají na svědomí nejčastěji řidiči ve věkovém rozmezí 18 až 24 let, vyplývá ze zjištění Portálu Nehod. Podle šéfa BESIP ministerstva dopravy Tomáše Neřolda je nutné nezavádět žádnou toleranci alkoholu. Odborník ve vysílání CNN Prima NEWS popsal trend „diskonehod“ a hovořil rovněž o zpřísňování postihů za odmítnutí testu na přítomnost alkoholu v krvi.

K dopravním nehodám dochází podle statistik nejčastěji v červenci, a to zvláště v rozmezí sedmnácté až dvacáté hodiny. „O prázdninách je na silnici mnohem více lidí, do toho se koná množství akcí, což se bohužel negativně promítá i do nehodovosti,“ řekl expert v pořadu Nový den.

K TÉMATU: Na přechodu pro chodce v Praze srazil dívku a ujel. Policisté pátrají po řidiči bílého auta

Smutné prvenství mladistvých řidičů v nehodovosti podle něj přirozeně odráží společenské faktory. „V případě starších skupin zase mohou jízdu ohrozit například zhoršené reakce či špatné určení přednosti,“ vysvětlil.

Podle Neřolda je důležité, aby v tomto ohledu nebyla narušena nulová tolerance i k nepatrné míře alkoholu za volantem. „Povolení limitů by mohlo rozbít standard, že něco takového na silnice nepatří, a to zvláště pro začínající řidiče,“ konstatoval.

Společnost se v tomto směru prý na rozdíl od předcházejících let výrazně posunula. „Před patnácti lety byla třeba sklenička před jízdou tolerována, ale dnes se na něco takového nahlíží mnohem odmítavěji. Povedlo se nám nastavit společenskou normu tak, že za volant jakákoliv hladina alkoholu v krvi nepatří,“ potvrdil šéf organizace BESIP.

V souvislosti s tím zmínil i takzvané diskonehody. Za nimi většinou stojí požití alkoholu či návykových látek v nočních klubech, po nichž především mladiství sednou za volant a vyrazí v podroušeném stavu na silnice.

Neřold ve vysílání CNN Prima NEWS mimo jiné zdůraznil, že řidičům od začátku roku nově hrozí v případě jízdy pod vlivem tučnější pokuty či delší zákazy řízení. „Odmítnutí testu na alkohol si řidiči rozhodně rozmyslí, jelikož toto rozhodnutí může vést až k maximální pokutě 75 tisíc korun. Od dubna budou také zavedeny terapeutické programy určené pro ty, kteří se pravidelně dopouštějí přestupků. Ti budou muset absolvovat několik sezení s psychologem, kde se bude řešit jejich vztah k řízení,“ dodal odborník s tím, že se tato novinka bude týkat každého, kdo nebude chtít podstoupit předložený test.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vzal zesnulý strojvůdce osudnou jízdu jako záskok? Kolegové chtějí pomoci pozůstalým

Tagy: