Kauza pochybných zakázek v IKEM jde k ledu. Případ vydírání lékařů naopak čeká výrazný posun

Policie tento týden odložila kauzu nemocničních zakázek v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Deníku MF Dnes to potvrdilo Vrchní státní zastupitelství v Praze, které případ dozorovalo. Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahovali v IKEM loni na konci srpna, řešili možnou manipulaci s veřejnými zakázkami.

Policie v kauze podle deníku prověřovala dodávky miniaturních srdečních pump Impella, nákup transportního systému pro transplantaci jater a ještě třetí podezření, že někdejší ředitel IKEM Michal Stiborek mohl dostat úplatek v souvislosti s oslavami 50 let institutu. Zabývali se také původem peněz, které Stiborek vložil do svého úvěrového byznysu, kvůli kterému musel nakonec rezignovat, napsal deník.

ČTĚTE TAKÉ: Na vyšší platy v rozpočtu není, říká Stanjura. Nic nedělají a peníze „rozprášili“, namítá Středula

„V předmětné trestní věci týkající se hospodaření Institutu klinické a experimentální medicíny rozhodl policejní orgán o odložení věci,“ sdělil státní zástupce Ondřej Trčka.

Naopak v případu vydírání lékařů v IKEM kolem přednosty kliniky kardiovaskulární chirurgie Ivana Netuky ze strany bývalého ředitele Stiborka a jeho zástupce Jiřího Malého se podle informací MF DNES předpokládá podání obžaloby v „brzké době“.

V této kauze je vedle Stiborka a Malého obviněný také šéf IT odboru nemocnice Petr Raška. Ten měl Malému podle generální inspekce pomoci dostat se k soukromé konverzaci kardiochirurga Jana Pirka, když mu vyměňoval služební telefon. Malý pak zprávy, které si Pirk vyměňoval s Ivanem Netukou a v nichž Netuka nevybíravě hovořil o ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09), přeposlal anonymně právě Válkovi, napsal deník.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: „Pan Tatarák“ měl chránit velvyslance, ale ulil se. Nyní odchází od policie

Tagy:
zdraví policie Vlastimil Válek Jan Pirk Josef Středula trestná činnost Michal Stiborek Institut klinické a experimentální medicíny trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva