Stanjura: Na vyšší platy v rozpočtu není. Nic nedělají a peníze „rozprášili“, namítá Středula

Vládu Petra Fialy (ODS) čeká za pár dní velmi nepříjemné vyjednávání. Schůzka se bude týkat zvýšení platů státním zaměstnancům, které podporuje část koalice. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už delší dobu tvrdí, že stát nemá žádné volné peníze. S tím ale nesouhlasí odborový předák Josef Středula, podle kterého stát příliš rozhazuje a na platy pro pracovníky by se peníze měly najít.

Návrh na navýšení platů přináší ministerstvo práce a sociálních věcí. To dalo v připomínkovém řízení resortům dokonce na výběr, zda souhlasí s přidáním o sedm či 10 procent v tarifech. Většina ministerstev se klaní k vyšší částce. Týká se to například ministerstva vnitra Víta Rakušana (STAN) nebo ministerstva zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozpočet nemá žádnou vatu, shodil Hampl požadavky odborů. Promluvil o kolapsu školství

Všechny tyto snahy ale tvrdě odmítá ministerstvo financí. Strážce státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) tvrdí, že žádné přebytečné prostředky nejsou. Na požadované navýšení by se totiž muselo najít okolo 6,5 miliardy korun. I když se na první pohled zdá, že jde v porovnání s jinými kapitolami o nízkou částku, tak k požadovanému navýšení zřejmě nedojde.

S tím ale rezolutně nesouhlasí odborový předák Josef Středula, který se v příštím týdnu chystá vyrazit na jednání o platových požadavcích na úřad vlády. „Ztráta za poslední roky je obrovská. V některých případech se jedná i o propad o 20 procent. Ať se vláda nediví, že není kupní síla. Lidé přestávají ekonomice důvěřovat. Místo toho, aby se snažili o tento ekonomický stimul, tak nedělají vůbec nic. Za celých osm měsíců pouze rozprášili veškeré peníze,“ rozčiluje se Středula nad přístupem ministerstva financí.

Resort Zbyňka Stanjury totiž delší dobu uvádí, že žádné peníze nad rámec státního rozpočtu nejsou. „Ministerstvo financí s předloženými variantami valorizace základní stupnice tarifů pro zaměstnance v pracovním a služebním poměru o sedm a 10 procent zásadně nesouhlasí. Důvodem je skutečnost, že v materiálu není uveden zdroj financování tohoto navýšení. Upozorňujeme, že v současné době je stav vládní rozpočtové rezervy v podstatě vyčerpán,“ varuje ministerstvo financí v připomínkách.

Zdroj financování přitom vadí i resortům, které se zvýšením platových tarifů souhlasí. Středula přesto považuje přidání státním zaměstnancům za dobrý krok. „Bavíme se o 700 tisících osobách. Jejich peníze se ale z části do státního rozpočtu vrátí. A to jak zálohami na daň z příjmu, tak povinnými odvody. Kromě toho utrácení pomůže ekonomice,“ dodal Středula.

Rozpočet nemá vatu, upozorňuje Hampl

O vyschlém rozpočtu hovořil pro CNN Prima NEWS i předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl. Podle něj jsou návrhy odborů na první pohled líbivé, přesto na jejich realizaci nejsou peníze. „My, jako rozpočtová rada, jsme měli podobnou připomínku jako ministerstvo financí. Na takový návrh není rozpočtové krytí. Jinými slovy, nejsou na to peníze,“ řekl v pořadu K věci Hampl.

Celková částka na zvýšení platů by se pak podle Hampla měla pohybovat mezi čtyřmi až sedmi miliardami korun. Státní rozpočet ale v současné chvíli nemá peněz nazbyt. „Žádná speciální vata v něm není. Velmi by mě tedy zajímalo, kde by se na to vzaly zdroje,“ dodal Hampl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozpočet nemá žádnou vatu, shodil Hampl požadavky odborů. Promluvil o kolapsu školství

Podobně situaci hodnotí i ekonom Petr Bartoň, podle kterého je situace daleko horší. „Peníze v průběhu roku nabíhají mnohem pomalejším tempem, než stát čekal. Loni se hodně hovořilo o tom, že je to velice nevyrovnané, že v první polovině roku stát spíše vydává a potom vybírá. Ale proti loňsku je letos průběh horší. V kase je ještě méně peněz, než jsme si mysleli. Tím pádem i rezervy, se kterými každý rozpočet počítá, tam v podstatě nejsou,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonom.

Tagy:
peníze práce politika státní rozpočet ODS Mojmír Hampl Josef Středula odbory Zbyněk Stanjura vláda Ministerstvo financí České republiky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky vládní politika