Nejlepší silnice světa: Česko skončilo za Slovenskem či Albánií. Kdo průzkum ovládl?

Česká republika se podle údajů získaných v rámci celosvětového průzkumu kvality silnic zaštítěného organizací World Economic Forum umístila na 76. místě ze 141 zkoumaných. Nejlepší silnice mají v Singapuru a v Nizozemsku.

Dle průzkumu kvality silnic Česko figuruje v evropské konkurenci na 29. místě z celkem 40 zemí, kterými se experti zabývali.

Data pocházejí ze zprávy o globální konkurenceschopnosti Světového ekonomického fóra za rok 2019, které posuzovalo celkem 141 států z celého světa. Výsledky stojí na průzkumu názorů předních činitelů jednotlivých zemí z různých odvětví.

Odpovídalo celkem 12 987 lidí na 78 otázek, které se zaměřovaly na situaci v jednotlivých oblastech na úrovni státu. Jedna z těchto otázek byla: „Jaká je ve vaší zemi kvalita silniční infrastruktury?“ Dotazovaní mohli hodnotit od 1 (extrémně špatná) až po 7 bodů (extrémně dobrá).

V čele světa Singapur

Mapa zobrazená výše poskytuje dobrý přehled o stavu silnic v celé Evropě. Jasně jsou patrné rozdíly mezi východními a západními zeměmi. Mnoho postsovětských států a zemí ve východní Evropě má skóre nižší než čtyři body – včetně České republiky.

Celosvětově lépe než 76. Česko je na tom například Slovensko (celkově 72.), Albánie (74.) či Pákistán (70.). Kompletní výsledky průzkumu najdete zde.

Nejlepší silnice v Evropě má Nizozemsko, po něm následuje Švýcarsko. Globálně je na tom lépe už jen Singapur. Na opačné straně žebříčku se umístila Bosna a Hercegovina a Moldavsko.

Tagy: