Kdo byl Guru Jára? Na svých seminářích sliboval odháčkování, ve skutečnosti šlo o znásilnění

Guru Jára pořádal v devadesátých letech duchovní semináře, během nichž znásilnil několik žen.

Kdo je Guru Jára?

Jaroslav Dobeš alias Guru Jára alias Óm nadsamec si na konci devadesátých let založil esoterickou školu Poetrie, v níž pořádal duchovní semináře. Mladým ženám měl vykládat, že se při sexu mezi mužem a ženou vytvoří energetický háček, který vysává energii. Léčbu prováděl on sám takzvaným odháčkováním.

Odháčkování však v reálu znamenalo sexuální styk, což mnohé z žen netušily a věřily, že se jedná o spirituální záležitost: „Já jsem to v tu chvíli prožívala jako takový dost velký muka. Jednak mě to bolelo a už jsem si přála, aby to skončilo. Ale zároveň jsem byla tak zmanipulovaná, že jsem věřila tomu, že je to dobrý, že mi to pomůže a že mě to vyléčí,“ vypověděla jedna z obětí.

Dobeš jakákoliv obvinění odmítal. Tvrdil, že se ženami prováděl jen prastarý tantrický rituál, jehož součástí sice je pohlavní akt, všechny oběti prý ale o postupu věděly a souhlasily s ním.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hromadné znásilnění turistky přímo u Eiffelovy věže. Oploťte to tam, požadují kritici vlády

„Nikoho neznásilnil. Není si vědom toho, že by někoho znásilňoval. Přes ty tantrické rituály prošly stovky žen a nikdo neřekl, že by nevěděl, co to je odháčkování. Ty ženy byly vysokoškolsky vzdělané, mohly se to dozvědět na internetu,“ uvedl Michal Krčma, obhájce Guru Járy.

Podle státní zástupkyně Ivety Eichlerové byly ženy v danou chvíli ochromeny: „V důsledku dýchání do takzvané flétny a růže byly přivedeny do stavu bezbrannosti, neboť hlava myslela, ale tělo pociťovalo křeče a nemohly se bránit jednání, se kterým nesouhlasily. Nevěděly o tom, že se jedná o soulož,“ sdělila Eichlerová.

Ještě předtím, než soudy vynesly první verdikt, Jaroslav Dobeš uprchl z Česka. Spolu s ním i jeho spolupracovnice Barbora Plášková. Ta v tu dobu také čelila obžalobě. Dobešovi totiž měla obstarávat nové oběti. Většinou mladé a pohledné studentky, které uvedla do stavu bezbrannosti a Guru Jára s nimi souložil.

Dobeš a Plášková byli nakonec odsouzeni v nepřítomnosti. Zatímco Dobeš má za šest znásilnění strávit ve vězení pět a půl roku, Plášková o půl roku méně.

PODÍVEJTE SE: Návrat Guru Járy do Česka

Tagy:
oběti soud krimi Guru Jára Jaroslav Dobeš znásilnění Barbora Plášková duchovní seminář odháčkování esoterická škola Poetrie