Guru Jára je vinen z dalších šesti znásilnění. Do vězení ho ale soud neposlal

Guru Jára

Guru s kolegyní si vyslechli trest

Vrchní soud v Olomouci ve čtvrtek potvrdil, že Jaroslav Dobeš alias Guru Jára je vinen z dalších šesti znásilnění. Vězení mu ale soudce neuložil. Ztotožnil se s původním verdiktem krajského soudu, který mu uložil pětiletý nepodmíněný trest za znásilnění .Gurua Járu i s jeho asistentkou už pět let zadržují na Filipínách. Oba jsou stíháni jako uprchlí.

Jedná se o spor, který nemá v našem soudnictví obdoby. Vyšetřovatelé tvrdí, že v rámci seminářů esoterické školy Poetrie Guru Jára znásilnil minimálně sedm žen. Obžalovaný muž se ale brání, že se ženami prováděl prastarý tantrický rituál, takzvané odháčkování, jehož součástí je sice pohlavní akt, všechny ženy ale o tomto faktu prý věděly a souhlasily.

„Není si vědom toho, že by někoho znásilňoval. Přes tantrické rituály prošly stovky žen a žádná z nich neřekla, že by nevěděla, co znamená odháčkování. Ženy byly vysokoškolsky vzdělané, mohly se to dozvědět na internetu,“ uvedl jeho obhájce Michal Krčma v září roku 2019.

Státní zástupkyně však ženy hájil tím, že byly v důsledku dýchání do takzvané flétny a růže přivedeny do stavu bezbrannosti. „Hlava myslela, ale tělo pociťovalo křeče a nemohly se bránit jednání, se kterým nesouhlasily. Nevěděly o tom, že se jedná o soulož,“ řekla zástupkyně Iveta Eichlerová.

Takzvaným odháčkováním prošly v Česku stovky žen. Osm z nich se ale obrátilo na policii. Podle odborníků některé dodnes trpí posttraumatickou duševní poruchou. „Rozpadají se jim vztahy, mají problémy v partnerském a sexuálním životě, bojí se injekcí, vyšetření, aby je někdo nezneužil,“ popsala soudní znalkyně v oboru psychiatrie Alena Gayová.

Obhájce podá dovolání k Nejvyššímu soudu

Jaroslav Dobeš i jeho spoluobžalovaná asistentka Barbora Plášková jsou už pět let zadržováni v imigračním detenčním zařízení na Filipínách a podle českých úřadů blokují své vydání do Česka. Před dvěma lety už byli pravomocně odsouzeni k pětiletému trestu vězení za znásilnění.

Ve čtvrtek olomoucký vrchní soud pravomocně potvrdil, že jsou vinni ze znásilnění dalších šesti žen. „My jsme souhlasili se soudem prvního stupně, pouze jsme změnili právní větu v tom smyslu, že ke znásilnění došlo užitím násilí, nikoliv využitím bezbrannosti,“ upřesnil mluvčí Vrchního soudu v Olomouc Stanislav Cik.

Obhájce Jaroslava Dobeše CNN Prima NEWS potvrdil, že zřejmě podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Jeho mandantovi je prý upřeno právo na spravedlivý proces. Mimo jiné tím, že soud zamítl Dobešovu žádost o výslech pomocí videokonference.

Tagy: