Svah se svalil na dům v Rychnově, kde žily i děti. Obyvatel popsal hrůzný zážitek

Dům v Rychnově nad Kněžnou, na který se ve čtvrtek svalila zeď i svah, se bude pravděpodobně muset zbourat. Lavina sutin ho poničila natolik, že není obyvatelný. Je ale otázka, zda se veřejnost dozví, co nebo kdo za neštěstí může. Policie událost totiž nevyšetřuje.

Velká lavina hlíny, kamení a betonových tvárnic, která se sesunula ze svahu dolů, poničila starší rodinný dům v Krocínově ulici v Rychnově nad Kněžnou. Místo je obehnané páskou a na obou koncích ulice přibyly značky se zákazem vjezdu a vstupu.

Podobná věc se tady ale podle místních nestala poprvé. Už před rokem a deseti měsíci se sesunula původní pískovcová zeď, jejíž zbytky jsou stále vidět. Novou zeď stavěli pracovníci firmy prý celé léto a většinu podzimu. „Dostavěli ji někdy koncem listopadu a po třech měsících je zase dole,“ popsal obyvatel poškozeného domu Petr Stibor.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: „Dům hrůzy“ v Klášterci se proměnil ve squat. Sebrali nám všechno, popsala s pláčem Pavla

Je otázkou, jakou technologií byla zeď postavená a jak kvalitně. Podle Petra Stibora by se o tom dalo dost pochybovat. „To byla nějaká novinka, nějaká skládačka jako puzzle a nebylo to zalitý betonem. Prostě tam byla nasypaná jenom drť, žádné železo tam nebylo,“ popsal pan Stibor.

Policie událost prověřila, ale vyšetřování zastavila, protože podle ní k němu není důvod. „V tuto chvíli událost dále neprověřujeme, jelikož nebylo zjištěno, že by se mohlo jednat o trestný čin či přestupek,“ vysvětlila policejní mluvčí Lucie Konečná.

Co bude se svahem dál, není zatím jasné. Je ale pravděpodobné, že dům, který je neobyvatelný, půjde k zemi. „Kuchyň a obývák, to je prasklý celý. Omítka popadaná, je to až na trámy,“ posteskl si obyvatel poničeného domu.

V domě naštěstí nebyly děti

Svah s opěrnou zdí se na dům v Krocínově ulici v Rychnově nad Kněžnou sesunul ve čtvrtek kolem 11. hodiny dopoledne. Tou dobou byl uvnitř právě obyvatel domu, kterého lavina kamení, hlíny a betonových tvárnic vyděsila, ale vyvázl bez zranění. „Když to začalo padat, slyšel jsem rachot. Vyšel jsem ven a už to bylo dole,“ popisuje hrůzný zážitek Petr Stibor.

Muž je čtyři roky vdovec a nechce ani pomyslet, co by se stalo, kdyby jeho děti, na které je sám, byly doma. „Mám doma čtyři děti. Naštěstí holky byly ve škole a ve školce, kluk na učňáku a čtvrtý kluk byl u kamarádky,“ dodává s tím, že zatím mají kam jít. Pomohla jim radnice. „Město Rychnov nad Kněžnou má krizové bydlení,“ potvrzuje vedoucí odboru sociálních věcí rychnovského městského úřadu Josef Šimerda.

Podle statika je dům neobyvatelný. Hasiči jej zabezpečili a pobyt uvnitř kvůli nebezpečí zakázali. Z domu vynesli nejnutnější věci, které muž potřeboval, aby mohl fungovat v náhradním bydlení.

Tagy: