Babiš u soudu: Kdybych chtěl podvádět, udělám to na Kypr. Nesmysl, řekl o kauze Čapí hnízdo

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek řekl, že by nikdy nebyl souzen, kdyby nevstoupil do politiky. Uvedl to u pražského městského soudu, který projednává jeho obžalobu v případu Čapí hnízdo. Expremiér ve své závěrečné řeči zopakoval, že podle něj jde o nesmyslnou a vymyšlenou kauzu. Případ označil za „politický proces“.

„Nikdy bych tady nestál, pokud bych nevstoupil do politiky. Dodnes nevím, proč tady před soudem s paní Nagyovou stojíme,“ řekl Babiš. V závěrečném prohlášení kritizoval rozhodnutí tehdejšího nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který v roce 2019 jeho stíhání obnovil poté, co bylo zastaveno.

„Prosím vás, pane předsedo, kdybych chtěl podvádět, mohl jsem to udělat na Kypr. Nikdo by nikdy nevěděl, kdo jsou akcionáři,“ prohlásil u soudu. Každý soudný člověk podle něj musí vědět, že kauza má jen ovlivnit volby, a to jak ty předchozí, tak ty nadcházející, v nichž kandiduje na prezidenta.

Před soudem se také věnoval médiím a obvinil je, že zveličují pouze vybrané informace z kauzy. „Snažil se dokázat, že jeho syn je nemocný, a právě proto by v líčení neměl figurovat,“ přiblížil reportér CNN Prima NEWS Karel Rychlý.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle Šarocha to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání dotace pro malé a střední podniky.

Druhá obžalovaná, Babišova někdejší poradkyně Jana Nagyová, podle státního zástupce úspěšnou žádost o dotaci podala. Vyplacením dotace vznikla podle žalobce škoda 49,9 milionu korun. Nagyová se podle Šarocha dopustila dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, Babiš pak pomoci k dotačnímu podvodu.

Expremiér řekl, že finanční zájmy EU podle něj nemohly být poškozeny, protože ministerstvo financí vyňalo Čapí hnízdo z evropských dotací. Zmínil i zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), který udělení dotace prověřoval. V prosinci 2017 vyšetřování ukončil s tím, že existuje podezření na dotační podvod.

Poslanec chtěl mluvit také o médiích a o novinářce Sabině Slonkové, předseda trestního senátu Jan Šott ho ale napomenul, že by měl mluvit k věci.

Babiš i Nagyová požádali soud, aby se nemuseli zúčastnit vyhlášení rozsudku. Rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo senát vynese v pondělí ráno.

Tagy: