Když láska léčí: Z psích zápasů do milující rodiny

Psa Constantina jste možná zaznamenali v našem článku. Psali jsme o něm v souvislosti s děsnými příběhy, které se odeherávají u sousedů ve slovenských osadách. Množení, týrání, bití, jedení, škvaření psího sádla a psí zápasy. Málokdo by se chtěl na tyto hrůzy dívat. Naštěstí ale existuje spolek Československý kastračný program (dále jen ČKP), který do osad chodí a psy i kočky se snaží odtamtud odvážet a léčit.

Díky spolku ČKP se podařilo pomoci i Constantinovi. Při záchraně Constantina našli záchranáři mrtvé tělo jeho „kamaráda“ pohozené v hnoji mezi ostatními kostrami psů. I Constantine byl na pokraji smrti, ale měl štěstí – záchranáři přišli za minutu dvanáct. Všichni včetně něho nejspíš sloužili na psí zápasy.

„Ležel a skoro se nehýbal, bez vody, bez jídla, uvázán na řetězu v mrazu. Jeho tělo bylo pokryto ranami, starými i novými. Nejhorší byl obličej, měl ho tvrdý, jako kámen, plný kousanců, “ popisují jeho nález ochranáři z ČKP.

Jeho proměna díky ošetřovatelům je úžasná a Constantinovi už chybí jen nový domov.

To jsme psali před rokem. A víte co? On tu rodinu našel. A o to krásnější je, že nám jeho nová majitelka napsala. Našla článek, který jsme psali a poslala nám krásnou zprávu a fotky z nového domova. Tak moc nás to potěšilo a dojalo, že jsme se o to chtěli s vámi podělit, protože takových zpráv není nikdy dost a jsou to ony, které motivují k další a další pomoci zvířatům.

„Dobrý den. Chtěla bych vám z celého srdce poděkovat za vaše články, ve kterých poukazujete na týrání zvířat. Je potřeba dostávat tyhle zvěrstva mezi veřejnost a pomáhat němým tvářím. Loni v březnu vyšel váš článek „Galileo a Constantine měli štěstí: Kdy skončí hrůzy ve slovenských osadách?“ Článek jsem objevila úplně náhodou před měsícem. Hned jsem poznala našeho Konyho (jak mu nová majitelka říká, pozn. autora). Máme Konstantina v adopci tady v Česku,“ stálo v začátku zprávy od Konyho nové majitelky Pavly.

Konstantin se dostal ze Slovenska do spolku Zastavme utrpení v Žerotíně. Pavla ho do útulku chodila venčit.

„Když jsem Konyho venčila v útulku poprvé, ani ve snu by mě nenapadlo, jaký měl osud. Až po druhém venčení jsem viděla video na Facebooku, jak ho vytahují z té šopy za pět minut dvanáct. Bylo rozhodnuto! Tenhle psí hrdina musí být obklopen už jen samou láskou. Vzali jsme si ho na zkoušku domů, protože máme devítiletého syna, jsem v tomto směru opatrná. Kony si prošel peklem a já nevěděla, jak bude na některé situace reagovat,“ popisuje Pavla a dodává.

„Zvládl vše na jedničku. Je to pes s velkým srdcem.“ Pavla se snažila zjistit, co Kony zažil a co předcházelo tomu, jak v hrozném stavu ho našli.

Zjistila, že si ho pořídil mladý pár s malým dítětem. Pes je však přestal po čase bavit, tak ho prodali přes inzerát. Po nějaké době ho objevila policie toulat se v ulicích a díky čipu, co měl, kontaktovali původní majitele ať si psa v útulku vyzvednou. Ti však o něj neměli zájem, ale nakonec ho vyzvedli v útulku a znovu ho prodali přes inzerát. „Koupil ho někdo, kdo pořádal psí zápasy v osadách, a tam ho takhle dorasovali a nechali v lednu v kůlně uvázaného umřít. Díky bohu, našli ho tam z ČKP a začali ho kurýrovat. Je neuvěřitelný, že na začátku, co byl u nás, si nechtěl žádného psa připustit k tělu. Není divu po tom všem, čím si v osadě prošel. Máme ho 9 měsíců a už si dokáže i se psem hrát. Má opravdu velké srdce. Miluje děti i lidi. Jsem za něj strašně vděčná. Kony nás učí správně žít,“ dodala Pavla.

My děkujeme, že dáváte zvířatům se špatnou minulostí šanci a naději.

Tagy: