Když se láska změní v nenávist. Vrahů mezi milenci mi bylo až líto, říká elitní kriminalista

Je První máj – lásky čas, ten se ale občas promění i v nenávist. A to až takovou, že někteří lidé jsou schopni zajít daleko za hranici zákona. Partnerské spory jsou nejčastější příčinou vražd mezi blízkými. Kriminalistům se ale tyto zločiny daří velmi dobře objasnit, pachatelé totiž většinou zůstávají na místě činu anebo za sebou zanechají řadu stop.

Zdemyslice na Plzeňsku, květen 2019 – detektivové rozkryli brutální vraždu. Osmnáctiletý mladík ubodal svoji spolužačku, motivem byla neopětovaná láska. „Zavraždil jsem Terku,“ napsal jedné z kamarádek a připojil smějící se smajlík. Na vraždu se připravoval, pak ji komentoval na sociální síti, kde doufal, že dívku zasazené rány nožem bolely.

Mukařov před více než 12 lety – jiný mladík se mstil za to, že ho opustila přítelkyně. Vraždit přišel do domu jejího nového partnera: ubodal jeho sestru s přítelem i otce dívky. Později se u soudu rozbrečel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Děsivý případ vraždy dvouleté dcery. Matka ji za zpěvu ubodala, sousedé mluví i o kanibalismu

Obě vraždy pachatelé připravovali. Velmi často ale detektivové řeší případy, kdy motivem jsou sice dlouhodobé spory, ale lidé zavraždí partnera v afektu například v hádce. „Stane se to, že jsou emoce podstatně větší a dopadne to tak, že jeden nebo druhý zabije. Existuje známé přísloví: ‚Nehádejte se v kuchyni, jsou tam nože.‘ V obývacím pokoji by se nic nestalo, ale tím, že pachatel na lince vidí nůž, je motivován – vezme ho a bodne,“ vysvětloval Krimi zprávám bývalý člen pražské mordparty Jan Štoček.

V objasňování těch nejbrutálnějších případů se stal Štoček opravdovou špičkou. Vyřešil vraždu manželky podnikatele Ivana Jonáka, dopadl sériového vraha Ivana Roubala. O vraždách mezi milenci mluví jako o neštěstí. „95 procent pachatelů je zhroucených. Kdyby mohli vrátit čas, tak to udělají. Vždy jsem s nimi jednal v rukavičkách a bylo mi jich až líto. Vařil jsem jim kávu,“ vzpomínal.

Známý případ z Českolipska, k němuž došlo v létě 2021. Tehdy 75letá seniorka zabila svého manžela, sekyrkou ho praštila do hlavy. Následně muže rozřezala a spálila na zahradě. Kosterní pozůstatky naházela do potoka, příbuzným tvrdila, že odešel za jinou ženou. Podle detektiva mohla mít žena strach z odsouzení okolím.

„Pokaždé, když jsem viděl někoho rozřezaného, tak jsem měl svou teorii – že je slušný pachatel. Protože to je zoufalost, když ve strachu a jeho stavech se najednou potřebuje zbavit těla a fyzicky třeba nemá na to, aby oběť zabalil do koberce a vynesl ven,“ doplnil Štoček. Objasněnost vražd mezi partnery je podle elitního kriminalisty vysoká. Pachatelé totiž velmi často zůstávají na místě nebo jsou někde poblíž.

Tagy: