Klaus: Vláda s balíčkem laxně proflákala rok a půl. Fialův boj s inflací? Legrační

Bývalý prezident Václav Klaus byl hostem pořadu 360°.

360° 17.7.2023

Debata ohledně konsolidačního balíčku je podle bývalého prezidenta Václava Klause naprosto zásadní, ale dlouho opožděná. „Fialova vláda ji měla vést minutu poté, co byla v prosinci 2021 jmenována. Ona ale laxně proflákala rok a půl,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. A doplnil, že tragédií je zejména to, že se diskutuje o věcech na rok 2024, zatímco obří rozpočtovou nerovnováhu, obří zadlužování se a velikou inflaci máme už nyní a měli jsme ji již před rokem.

„Na tu strašlivou opožděnost bohužel doplácíme všichni, doplácí na to naše země. O to déle nám bude trvat, než se z toho vyhrabeme do případného normálního ekonomického růstu,“ sdělil ve vysílání ekonom Václav Klaus.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko vyprovokované k válce? Jako rok 1938, řekl Perebyjnis. Silácké výroky, kritizoval Klaus

„Vláda pak nemůže vydávat takové nesmyslné věty, jako se podařilo panu premiérovi, když se bil v hruď, že se mu podařilo zbrzdit inflaci, to je tak legrační, že k tomu není vůbec co říci,“ sdělil s dodatkem, že „zkrocení“ inflace je víceméně zásluhou České národní banky a vláda by si to neměla připisovat k dobru.

Žádné kroky vlády, které by pomohly snížit inflaci, on sám prý neviděl: „Rozpočtově pořád sypou peníze do ekonomiky a inflace je toho důsledkem. Fialova vláda naopak inflaci dále rozpoutává.“ Zastropování cen, které, jak zdůraznil, přišlo stejně pozdě a špatně, není navíc podle bývalého prezidenta bojem s inflací, nýbrž bojem s cenovým indexem.

A to, že Fialova vláda nechala inflaci nadále běžet, je podle Klause naprosto neomluvitelné. A i přestože to v současné chvíli vypadá, že by se vládě mělo podařit dodržet plánovaný schodek pod 300 miliard, Klaus upozorňuje, že se stále jedná o nepředstavitelný deficit. „Kdyby mluvili o deseti, dvaceti i třiceti miliardách, tak bychom to mohli přijmout, ale tohle už fakt ne,“ zdůraznil a dodal, že si vláda kritiku prostě zaslouží a měla zaznívat mnohem více.

Celý pořad si můžete přehrát ve videu výše.

Tagy:
Václav Klaus vláda 360° ekonomika konsolidační balíček