Rusko vyprovokované k válce? Jako rok 1938, řekl Perebyjnis. Silácké výroky, kritizoval Klaus

Exprezident Václav Klause a náměstek ukrajinského ministra zahraničí Jevhen Perebyjnis

360° 17.7.2023

Názor, že Rusko bylo k útoku na Ukrajinu vyprovokováno, připomíná nacistické výroky z roku 1938, které ospravedlňovaly německé kroky vůči Československu. V reakci na diskutovaný výrok exprezidenta Václava Klause to pronesl bývalý ukrajinský velvyslanec v Česku a dnešní náměstek ukrajinského ministra zahraničí Jevhen Perebyjnis. Klaus však společně se svými blízkými spolupracovníky postoj, že Rusko není jediným viníkem války na Ukrajině, obhajuje. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS někdejšího velvyslance zkritizoval za „silácké řeči“.

„Když slyším někoho znovu opakovat, že Rusko bylo vyprovokováno k agresi proti Ukrajině, okamžitě se mi vybaví analogie s rokem 1938. Jakákoli obhajoba agrese je odporná,“ napsal Perebyjnis na Twitteru.

Zároveň s tím sdílel úryvek z údajných slov nacistického propagandisty Josepha Goebbelse. „Praha dál provokuje. Až udeří hrom... Praha pokračuje v drzých výpadech. Ale to jim jednou všechno sečteme,“ měla v srpnu 1938 prohlásit jedna z hlavních tváří nacistického Německa.

ČTĚTE TAKÉ: Zdechovský ostře o Klausovi: Co říká, je naprosto pitomé, válku začal úchylný ruský režim

Ukrajinský diplomat tím reagoval na slova bývalého prezidenta Klause, která pronesl v rozhovoru pro MF Dnes, kde odkazoval na článek profesora Johna Mearsheimera z Chicagské univerzity. „Rusko podle něj bylo k válce vyprovokováno, protože to, co se dělo na Ukrajině, považovalo za fatální ohrožení své bezpečnosti. Tento názor sice na Západě zastává jen menšina, ale menšina velmi racionálních lidí. Já tento názor sdílím,“ sdělil exprezident.

Podle Klause jsou výroky bývalého velvyslance Ukrajiny pouhými siláckými řečmi a měli bychom si historické paralely odpustit. „Nevím, jaký má důvod, aby se pořád pletl do České republiky, už na to žádný mandát nemá,” řekl Klaus s tím, že bychom měli situaci na Ukrajině začít diskutovat vážně a ne mávat „prapory jednostrannými a jedním směrem“.

Weigl: Putin nežertuje, rozšiřování NATO nepřipustí

Za Klause se postavili také lidé z jeho institutu. V pondělí například jeho někdejší kancléř Jiří Weigl publikoval článek, ve kterém exprezidentův názor podpořil. „Útok Ruska na Ukrajinu loni v únoru vyslal vůči Západu jasný vzkaz – Rusko je kvůli Ukrajině připraveno jít do války, což také udělalo. Vyvrcholilo tím období neustálých ruských varování a hrozeb, odmítajících další rozšiřování NATO východním směrem, které započalo známým Putinovým projevem v Mnichově v roce 2007 a pokračovalo konfliktem s Gruzií, obsazením Krymu a boji na Donbase,“ napsal.

„Západ nejdříve nevěnoval Rusku příliš pozornosti. V Jelcinově éře padlo na samé dno a přestalo být vnímáno jako reálný soupeř. Kvůli své slabosti muselo spolknout přiblížení NATO ke svým hranicím a přezíravé zacházení ze strany západních velmocí. Ani červené čáry, které začal rýsovat ambiciózní Vladimír Putin, nebrali ve Washingtonu příliš vážně. Rusko tedy začalo konat a výsledkem je válka. Putin tím říká, že nežertuje a rozšiřování NATO na Ukrajinu nepřipustí,“ dodal jeden z Klausových nejbližších spolupracovníků.

Zdechovský: Jsou to bláboly

Na Klausův výrok reagoval také lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. Jasným viníkem války je podle něj Rusko. „Tento názor absolutně odmítám a považuji ho za naprosto pitomý – jako názory, že má Ukrajina složit zbraně. Rusko v této válce vraždí nevinné civilisty, znásilňuje ženy a děti, dopouští se válečných zločinů. K tomu vás může vyprovokovat jen úchylnost celého ruského režimu. Nicméně je to pokrok, protože Klaus připustil, že Rusko chce válku, nikoliv mír,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Nabídl mu také, že mu důsledky agrese ukáže na vlastní oči. „Pokud bude chtít Václav Klaus vidět důsledky ruské invaze, může se se mnou jet v létě starat o zmrzačené děti na východ Ukrajiny. Třeba ho tyto bláboly o ospravedlňování ruské invaze přejdou,“ doplnil.

Tagy: