Klaus cupoval „mistrovskou hru“ Fialy a Blažka: Přiznali zoufalství ODS, není pravicová

Vládní ODS nemá s pravicovostí nic společného. Premiér Petr Fiala (ODS) hraje „mistrovskou hru“ a ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se přiznal k zoufalství strany největším možným způsobem, okomentoval směřování občanských demokratů exprezident Václav Klaus v Partii Terezie Tománkové. Podotkl, že představený ozdravný balíček není vůbec ozdravný. „Žijeme nad své poměry a máme dlouhodobě největší deficit v historii naší země. Opravdu smutním,“ řekl Klaus v nedělním vysílání CNN Prima NEWS.

Někdejší hlavě státu se nelíbí, jakým způsobem byl její optikou konsolidační balíček formulovaný a diskutovaný. Kabinetem navrhovaná opatření Klaus označil za nedostatečná, podle něj podobné zásahy veřejné finance neozdraví. Stát by to dle něj přitom ve velkém potřeboval. „Vláda předvedla svou totální neschopnost pětikoaličnosti, kde se nemohou domluvit na některých základních věcech. Jsem z toho opravdu velmi smutný,“ prohlásil v Partii.

Nesourodost názorů a hádky jednotlivých stran jsou podle něj „mistrovská hra premiéra Fialy, který pustil lidi do sebe a díky tomu odpadne fakt, že balíček změn jako celek je nešťastný“. Mnohé avizované opatření považuje jen za náznaky, nikoliv dohodnuté věci v rámci vládní pětikoalice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda dostala nakládačku za snížení DPH, říká Kalousek. Ještě letos musí udělat plošné škrty

„Máme 300miliardový deficit. Tady se hraje hra o nějakých 50 miliard. Mělo se to uchopit úplně jinak. Mělo se připustit, že prostě žijeme nad své poměry, máme dlouhodobě největší deficit v historii naší země. Současně máme největší inflaci. Vláda udělala polovičatý krok, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Nemá v sobě nic pravicového, v té své podivné pětikoaličnosti,“ pokračoval bývalý prezident a zakladatel občanských demokratů.

Právě současnou ODS nešetřil kritikou. Podle něj už ani jeho někdejší strana nemá s „pravicovostí“ nic společného. Opřel se přitom také o citaci ministra spravedlnosti Pavla Blažka. „Říkal, že kdyby udělali pravicový zásah, tak dostanou ve volbách pět procent hlasů. Úžasná formulace. Přiznal se k zoufalství této strany největším možným způsobem,“ dodal pobaveně Klaus.

Jakob? Neznám, přiznal Klaus

V kritice koaličních stran pokračoval. „Nejvíc to odnese ODS, protože je největší a má premiéra i ministra financí. Lidovci budou vždy kličkovat, aby to na ně nějak špatně nedopadlo. A jiné strany k celku vůbec nevystupují, hádají se teď o jednotlivostech, které by nejvíce poškodily jejich voliče,“ sdělil na konto Pirátů, STAN a TOP 09.

Následně přiznal, že si příliš nevybavuje jména ani tváře hostů, kteří se zúčastnili druhé části Partie Terezie Tománkové. „Tady toho pána jsem nikdy v životě neviděl,“ okomentoval Klaus předsedu poslaneckého klubu TOP 09 Jana Jakoba. U bývalého pirátského zákonodárce Mikuláše Ferjenčíka se mu ale rozsvítilo nad hlavou. „Toho si pamatuju, ten byl aspoň něčím výrazný,“ dodal pobaveně.

Opět si ale následně posteskl, že „původní ODS“ už neexistuje a nedělá pravicovou politiku. „A sociální demokracie zase vůbec nehraje starolevicovou politiku. Další strany jsou cílená bodová hnutí. Prostě tragédie a rozpad politického systému. Volič nemá alternativu, proto ze zoufalství hodil své volební lístky koalici Spolu,“ postěžoval si Klaus.

Tagy: