Klempíř: Babišovy výroky jsou na hranici lobotomie. Funguje to, on ví, co dělá, řekl Horák

Oto Klempíř a Jakub Horák zhodnotili současnou politickou kulturu.

Politický marketing se překlopil v zábavní průmysl

Některé části projevu Andreje Babiše (ANO) jsou na hranici lobotomie, když stále dokola vykřikuje bezobsažné věty, řekl v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS odborník na politický marketing Oto Klempíř. Jeho kolega Jakub Horák poznamenal, že tento styl komunikace jeho voličům vyhovuje a bývalý premiér si moc dobře uvědomuje, co na jeho voliče zabírá.

„Musíme si uvědomit, že velká část komunikace nespočívá v logice obsahu, ale v tom, jakým způsobem je to podáno. Jak se u toho člověk tváří či to shrne do nějakého vtipného bonmotu,“ připomněl Horák.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala k Babišovi: Zlevněte potraviny, pomůžete lidem. Nechte Agrofert na pokoji, zuřil šéf ANO

Dramatické výstupy bývalého premiéra poutají pozornost mnohem více než například klidný projev Mariana Jurečky (KDU-ČSL): „Ocenil bych Mariana Jurečku, respektive někoho z jeho tiskového odboru, kdyby si dal tu práci a našel výroky Andreje Babiše, ve kterých sliboval penzijní reformu a nakonec neudělal nic. Nicméně sami dobře vidíte, že když to Jurečka přečte klidným hlasem, tak člověku z toho v hlavě nezůstane tolik, jako když Andrej Babiš tam emočně říká, že to je útok na lidi,“ poznamenal politický marketér.

Voličům Andreje Babiše podle komentátora MF Dnes Petra Koláře tato komunikace vyhovuje a líbí se jim, když se Babiš rozčílí. „Mají pak pocit, že se děje něco opravdu vážného, když se tak miliardář rozčílí. Andrej Babiš to hraje na své voliče velice správně,“ řekl.

Opačného názoru je Oto Klempíř, podle kterého „lidové refrény“ Andreje Babiše přestávají fungovat a komunikaci hnutí ANO dochází šťáva. „Některé části jeho projevu byly na hranici lobotomie. Mně to přijde, že mluví k lidem, kteří jsou zralí na psychiatrickou léčebnu, protože nevědí nic a jenom sledují nějaký výkřiky,“ řekl ve vysílání.

Mohlo by vás zajímat: Komentátoři ohodnotili současného ministra financí Zbyňka Stanjuru

Na náhodné výkřiky Andreje Babiše zareagoval ve Zprávách Plus i komentátor Hospodářských novin Ondřej Leinert: „Do svého vystoupení stihl skutečně zapojit všechno možné. Pochlubil se, že opravil hotel Thermal, ve kterém se konal nyní filmový festival ve Varech. Ministrovi zdravotnictví Válkovi říkal, ať se postará o to, aby se zakázal kratom. Zkrátka využil témat, u kterých ví, že budou na voliče působit.“

Celý rozhovor s odborníkem na politický marketing Oto Klempířem a politickým marketérem Jakubem Horákem, kde zhodnotili současnou politickou kulturu, si můžete poslechnout ve videu výše.

Tagy: