Fiala k Babišovi: Zlevněte potraviny, pomůžete lidem. Nechte Agrofert na pokoji, zuřil šéf ANO

Petr Fiala v Partii

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 4.6.2023

Prohrál jste tři volby po sobě. Chápu, že se vám výsledky nelíbí, rýpnul si premiér Petr Fiala (ODS) do Andreje Babiše (ANO) v Partii Terezie Tománkové. Odmítl, že by kabinet pětikoalice pochybil při řešení inflační a energetické krize. Babišovi ve vysílání CNN Prima NEWS poradil, jak sám může pomoct občanům České republiky – třeba tak, že coby „druhý největší producent potravin v zemi sníží marže“. „Dejte pokoj Agrofertu,“ opáčil šéf hnutí ANO.

V bouřlivé debatě premiér Fiala připomněl šéfovi opozičního hnutí, že se jemu a hnutí ANO v posledních třech volbách příliš nedařilo. Konkrétně tím myslel sněmovní, komunální a také prezidentské volby. Následně odmítl, že by kabinet jakkoliv pochybil v pomoci občanům při inflační a energetické krizi. Babišovi poradil, jak by on sám mohl přispět svým dílem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda si vymýšlí bankrot, bere lidem peníze, prohlásil Babiš. Inflaci jste rozpoutal vy, opáčil Fiala

„Pomozte lidem, jedním z hlavních zdrojů inflace byly ceny potravin, že si všichni včetně producentů zvyšovali marže. Nechci se vás dotknout, ale pokud vím, jste druhý největší producent potravin v zemi, možná největší. Tak snižte ceny potravin a marži, budete mít trošku lepší zisk a pomůžete lidem,“ řekl Fiala s odkazem na koncern Agrofert zaparkovaný ve svěřenském fondu kvůli Babišově střetu zájmů.

„Dejte pokoj Agrofertu. Je to velký zaměstnavatel, odevzdává miliardy na sociální a zdravotní. Samozřejmě, že pobírá dotace, jako každý další. Kdo tady určil dotace na hektar? Kdo tady dovolil prodávat půdu?“ tázal se Babiš. „Dotace si vymyslel Brusel,“ doplnil.

Babiš: Nechte vládu na Kubovi

Premiérovi posléze nalinkoval budoucí plány. Fiala by podle Babiše měl předat řízení vlády hejtmanovi Martinu Kubovi (ODS), jít na evropského komisaře místo Věry Jourové (ANO), Zbyňka Stanjuru (ODS) vzít s sebou do Bruselu a do ministerstva financí dosadit Jana Skopečka (ODS).

„Sice je to taky asociální ódéesák, ale aspoň tomu rozumí. Ivana Bartoše (Piráti) ať si vezme taky do evropského parlamentu. To je povýšení,“ rozohnil se Babiš na CNN Prima NEWS.

„Nezasahujte do naší personální politiky a záležitostí občanské demokracie. Jaký je recept hnutí ANO na řešení této krize? Mimořádné zvýšení důchodů, zvýšení rodičovského příspěvku, nulová DPH na potraviny, zastropování základní ceny potravin. Víte, co by taková věc znamenala? Dalších 250 miliard minus. Vy si to ani neumíte spočítat, jednáte populisticky a žádné recepty nemáte,“ vrátil Fiala opozičnímu politikovi.

Tagy: