Klvaňa: Tým poradců? Pavel jedná s každým pod sluncem. Nemá ale dublovat vládu

Nově zvolený prezident Petr Pavel pokračuje v tvorbě týmu, který si přivede na Hrad. Například Tomáš Klvaňa či Jiří Weigl se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS shodli, že prezident by si měl kolem sebe sestavit pouze úzký tým spolupracovníků, jelikož jeho údělem není dublování vlády.

„Prezident by měl být relevantním partnerem do diskuse s vládou. K tomu potřebuje úzký tým pěti až sedmi lidí, kterým věří. Mělo by jít o experty v nějakých zásadních oblastech – domácí a zahraniční politika, ekonomika a komunikace. Se znepokojením teď sleduji, že Petr Pavel komunikuje téměř s každým pod sluncem. Já bych mu radil, aby si vybral někoho, koho dobře zná. Pak může mít širší tým externích poradců. Prezident by neměl dublovat vládu,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Tomáš Klvaňa, který dělal Václavu Klausovi během jeho prezidentování tiskového mluvčího.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavla čeká na Hradě plat 341 tisíc a štědré náhrady. Není to ale jediné přilepšení

S Klvaňou souhlasil i někdejší hradní kancléř v dobách Klausovy administrativy Jiří Weigl: „Výběr prezidentových spolupracovníků změnila přímá volba. Viděli jsme, jak probíhala kampaň. Řešila se témata, která ve skutečnosti s funkcí prezidenta nijak nesouvisí. Vytvářel se dojem, že prezident pokrývá veškerou exekutivní moc a že je náhradou vlády. Je ale vyloučeno, aby prezident budoval nějaký rozsáhlý aparát, který by dubloval ministerstva. Václav Klaus měl poradce dva.“

Podívejte se na celý rozhovor s Jiří Weiglem a Tomášem Klvaňou, ve kterém hodnotí například i systém předání Hradu novému prezidentovi.

Tagy:
politika Petr Pavel vláda Jiří Weigl poradci 360° Tomáš Klvaňa