Knižní Noc pro chrliče boří hranice fantasy. Překvapí humorem i originální zápletkou

Dynamický příběh smíchaný s humorem, nekončící akcí a nevšedním rozuzlením. Nejen na to láká nový román Noc pro chrliče, který boří hranice dospělé fantasy a snaží se vymykat všem žánrovým stereotypům. Autorem knihy je Filip Kalčák, moderátor a redaktor webu CNN Prima NEWS.

Žádní draci ani obři. Dospělý fantasy román Noc pro chrliče už od první stránky vybočuje z kolejí stereotypního vyprávění a servíruje čtenářům originální příběh plný svéhlavých literárních postupů. Spíše než klasické fantasy tak trochu připomíná dospělý pohádkový epos.

ČTĚTE TAKÉ: Co dělat, když na dovolené v zahraničí ztratíte doklady? Jednejte okamžitě, radí úřady

„Údery mečů, výstřely křesadlových pistolí, ale i intriky a humor. Strhující,“ uvádí k titulu nakladatelství Fragment, které spadá pod vydavatele Albatros Media.

Román Noc pro chrliče se odehrává ve fiktivním světě, kde žijí dvě skupiny lidí – světloplaší a temnoplaší. Už tento nápad sám o sobě poskytl autorovi Filipu Kalčákovi prostor pro tvorbu nečekaných a často humorných situací.

Román, co nepustí

V zemi světla a tmy se navíc rozbíhá dynamický příběh, který prvky syrové fantasy kombinuje s detektivkou s mysteriózní příchutí. Autor navíc vsadil na téměř stoprocentní akci, díky čemuž se kniha čte prakticky jedním dechem. Jedním z vrcholů díla je scéna tajuplného maškarního plesu, na kterou láká už obálka knihy.

„Akce drží čtenáře v pozoru. Člověk navíc při čtení průběžně dostává záhadné indicie, aby měl chuť celé tajemství příběhu rozlousknout. Složitou zápletku ale čtenáři samozřejmě úplně rozmotají až na poslední straně,“ komentoval Kalčák svůj román.

„Fantasy knížky často trpí na klišé, kýč a hrdiny, co všechno zvládnou levou zadní. Chtěl jsem se tomu vyhnout. Kniha by proto mohla zaujmout i čtenáře, kteří si na tento žánr obvykle nepotrpí,“ dodal.

I když je Noc pro chrliče v podstatě knižní road movie, kde se postavy na jednom místě příliš neohřejí, je v knize stejně dostatek prostoru na jejich hlubší vykreslení. Paletě nejrůznějších dobráckých, krutých, ale i vyšinutých figurek vévodí trojice hrdinů.

Hlavní postavou je Šestka, až podezřele krásná žena, a ta s sebou vláčí tajemství, která jsou motorem celého příběhu. Trio hrdinů doplňuje prostořeký bard Velihra a jeho věčně rozumný přítel Kouzliván.

Jak to všechno skončí? Čtěte v románu Noc pro chrliče, který vydalo nakladatelství Fragment 20. července letošního roku. Kniha je k dostání v knihkupectvích i e-shopech.

Autor románu Kalčák působí v zahraniční redakci webu CNN Prima NEWS, kde rovněž moderuje vzdělávací pořady Krypta a Byznys. Mimoto se pod přezdívkou EFKEJ věnuje hudbě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Terminologií fotbalu hrál Kundera Ligu mistrů, ocenil Viewegh. Připomněl i podivné setkání

Tagy: