Co dělat, když na dovolené v zahraničí ztratíte doklady? Jednejte okamžitě, radí úřady

Pas (Ilustrační foto)

Jak si zajistit pas do 24 hodin

Někteří z turistů utíkajících před ohněm na Rhodu přišli o cestovní doklady. Dostali se tak do stejných potíží jako ti, které v zahraničí někdo okradl nebo průkazy jednoduše ztratili. Redakce CNN Prima NEWS pro vás zjistila, jak v podobné situaci postupovat.

Ministerstvo zahraničí lidem doporučuje, aby se při ztrátě dokladů okamžitě obrátili na pracovníky ambasády nebo konzulátu. Ti občanům v nouzi pomohou zařídit nové doklady tak, aby se bezpečně vrátili zpátky do České republiky.

ČTĚTE TAKÉ: Češi se vracejí z Rhodu. Ocitli se v horách bez vody, popisují dramatickou evakuaci

Zároveň úřad radí, aby si lidé své doklady vyfotili nebo udělali jejich kopii. Při případné ztrátě jim to pomůže urychlit proces získání náhradních.

„Řekové, vědomi si mimořádné situace na Rhodu, zavedli dočasnou praxi, kdy na základě dobrozdání příslušné cestovní kanceláře tamní úředníci na letišti vydávají potvrzení o ztrátě cestovního dokladu, s nímž je pak možné odcestovat,“ uvedl ředitel konzulárního odboru ministerstva zahraničních věcí Pavel Pešek.

Pas za 24 hodin

Pokud před odjezdem do zahraničí zjistíte, že nemáte platné cestovní doklady, lze je získat během jednoho dne. Systém funguje tak, že o doklady zažádáte na jakémkoliv městském úřadě v České republice, kde se vydávají občanky nebo pasy. A za 24 hodin si doklady můžete vyzvednout na specializovaném pracovišti ministerstva vnitra. Zrychlené vydání cestovního pasu stojí 6 000 Kč, u občanského je to 1000 Kč.

„V zásadě, když člověk žádá o rychlopas, tak dostává pas, který platí standardní dobu, to znamená deset let, stejně jako u občanky,“ doplnil mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Tagy:
cestování Rhodos Česko cestovní doklady Ministerstvo vnitra České republiky Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Pavel Pešek