Kokain na královském záchodě i přání smrti Blur. Skandály Oasis zahrnují i Rolling Stones

Legendární kapela Oasis

Oasis se po letech vrací na scénu

Kapela Oasis, která se zformovala v roce 1991 v Manchesteru, je známá nejen pro své hudební úspěchy, ale také pro řadu skandálů, které ji provázely po celou dobu její existence. Ačkoliv spory mezi bratry Noelem a Liamem Gallagherovými jsou jedním z hlavních zdrojů kontroverzí, kapela se dostala do povědomí veřejnosti i díky dalším kauzám, které často zahrnovaly alkohol, drogy, násilí nebo konflikty s dalšími umělci.

Drogy a alkohol

Od samého počátku byli členové Oasis známí svým divokým životním stylem. Drogová závislost a nadměrné pití byly běžné jak u Liama, tak u Noela Gallaghera, což často vedlo k incidentům na veřejnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Životní tragédie Mariah Carey. Máma a sestra zemřely ve stejný den, uvedla zdrcená zpěvačka

V roce 1994 byla kapela dokonce vyhozena z trajektu během cesty do Amsterdamu kvůli svému nepřístojnému chování, které zahrnovalo opilost, užívání drog a rvačky s personálem. Na své turné po Evropě kvůli tomu kapela nedojela a byla deportována zpět do Velké Británie. Liam Gallagher tuto událost komentoval slovy: „Byl to zas*anej chaos, chlape, miloval jsem to. Byl to punk rock.“

Další incident se odehrál v roce 2002 v Mnichově, a to v nočním klubu hotelu Bayerischer Hof. Mezi členy Oasis a jinou kapelou tam došlo k potyčce, kvůli které byla přivolána policie. Liam na zasahující policisty reagoval agresivně a jednoho z nich dokonce kopl do hrudníku. „Chovali se jako prasata,“ měl podle deníku Süddeutsche Zeitung prohlásit jeden z policistů. Liam Gallagher a další dva členové kapely byli zatčeni a strávili noc ve vězení. Liam při tomto incidentu navíc přišel o dva přední zuby a skupina následně zrušila své turné v Německu.

Konflikty s médii a dalšími hudebníky

Nebylo to poprvé, co byli členové Oasis v konfliktu s dalšími hudebníky. Jedním z nejznámějších sporů v britské hudební historii je právě ten mezi Oasis a kapelou Blur v polovině 90. let, známý jako „The Battle of Britpop“. Noel dokonce jednou prohlásil, že by si přál, aby Damon Albarn (frontman Blur) a Alex James (basista Blur) „chytili AIDS a zemřeli.“ Tato poznámka vyvolala širokou vlnu kritiky a Noel se za ni později omluvil.

Dalším příkladem je urážka, kterou Noel adresoval Robbiemu Williamsovi, když ho nazval „tučným tanečníkem z Take That“. Na adresu Rolling Stones zase prohlásil: „Nevím, proč ještě hrají. Měli skončit už dávno. Jsou to fosilie.“ Tato slova jasně ukazují na jeho kontroverzní styl vyjadřování.

Setkání s Tonym Blairem

Jeden z nejslavnějších skandálů spojených s Oasis se odehrál na recepci pořádané tehdejším britským premiérem Tonym Blairem v roce 1997. Událost, známá jako „Cool Britannia“ party, byla jedním z klíčových momentů, kdy se Tony Blair snažil propojit svou politickou image s tehdejší britskou kulturní scénou.

Skandál se však neomezil jen na účast Oasis na této události, kterou fanoušci odsoudili, ale Noel se později otevřeně přiznal, že během této recepce užíval kokain, a to dokonce na soukromé toaletě královny Alžběty. „Pokud si vzpomínám, bylo to docela pěkné. Mělo to sametové sedadlo a všechno,“ citoval hudebníka deník The Sydney Morning Herald.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bylo to temné období. Fotbalista Limberský přechází do protiútoku, chce odškodné za stíhání

Tagy: