Kolář: Fiala popřel podstatu politiky. Ta je o souboji vizí, nikoliv tahání za jeden provaz

Komentátor Petr Kolář

Kolář Politika je o souboji vizí, nikoliv o shodě

To, že premiér Petr Fiala vytkl politikům, že se nedokážou shodnout na zásadních vizích, považuje komentátor MF DNES Petr Kolář za něco naprosto nepochopitelného, když každá část politického spektra je jiná. A politika sama o sobě je založena na souboji myšlenek a vizí.

„Takové to ,pojďme se všichni dohodnout, buďme kamarádi a táhněme za jeden provaz‘. To je vlastně popírání podstaty politiky, protože politika je o souboji myšlenek a vizí, přičemž vítězí ten, jehož vize a myšlenky zaujmou víc. Tak to bylo od nepaměti a doufejme, že to tak bude i nadále,“ reagoval na projev Petra Fialy Kolář ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala potvrdil obří nákup zásobníků plynu. Další krok k energetické bezpečnosti, vysvětlil

Se slovy Koláře souhlasila i komentátorka webu Echo24.cz Lenka Zlámalová, podle které rovněž shoda není realistická a jedná se o naivní představu. „Je potřeba hledat jakýsi nejmenší společný jmenovatel, ty úplně klíčové věci, na kterých se dohodnout dá,“ uvedla s tím, že takové věci pak bývají většinou dobré a stojí za to je prosazovat.

Obecně projev premiéra na konferenci Česko na křižovatce ale zhodnotila jako zdařilý, připomněla však, že jestli byl skutečně dobrý, se ale teprve ukáže, až ty vize Fiala začne přetavovat do konkrétních kroků.

Podle Koláře ale nepřinášel nic moc nového a zmiňoval vize, které se objevili u mnoha předchozích politiků. První část navíc už klasicky tvořil antibabiš: „Podívejte, jak Babiš všechno dělal špatně a my to všechno děláme dobře,“ shrnul komentátor s tím, že mu to přišlo pozoruhodné v kontrastu s tím, že vzápětí začal mluvit o tom, jak se jako republika máme dobře.

SLEDUJTE: Projev premiéra Petra Fialy na konferenci Česko na křižovatce

Tagy:
Petr Fiala Petr Kolář politika Lenka Zlámalová Česko na křižovatce