Fiala potvrdil obří nákup zásobníků plynu. Další krok k energetické bezpečnosti, vysvětlil

Zásobník plynu

Tisková konference po jednání vlády 23.8.

Státní provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS koupí šest podzemních zásobníků plynu od skupiny RWE. Zásobníky mají dohromady kapacitu 2,7 miliardy metrů krychlových a měly by zajistit asi 36 procent roční spotřeby. Rozhodla o tom ve středu vláda. Po jednání kabinetu to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Cenu předseda vlády zveřejní ve čtvrtek, kdy mát být podepsána smlouva. Podle premiéra ji potvrzují posudky. Nákup by měla financovat samotná ČEPS z vlastních zdrojů. Návratnost investice bude podle Fialy do deseti let.

ČTĚTE TAKÉ: Vaňková měla využít bílé koně k získání bytu od města. Horší než kauza s práškem, míní Nacher

„Vlastnictví zásobníků dá státu jistotu, že bude schopen ovládat to, jak se bude s plynem v případě krize zacházet,“ řekl Fiala. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela uvedl, že nákup zásobníků je dalším krokem v rámci posilování české energetické bezpečnosti. Upozornil, že plyn minimálně do roku 2045 bude klíčovou surovinou pro rozvoj české energetiky, a proto je výhodné mít přímý a okamžitý vliv státu na strategickou infrastrukturu.

Podle Fialy je pro vnitrozemský stát, jako je Česká republika, přímý vliv státu na kritickou infrastrukturu z hlediska energetické bezpečnosti naprosto klíčový. Zároveň upozornil, že kontrolu nad zásobníky drží i některé okolní státy. Například Rakousko má podíl ve firmě ÖMV a přes ni i v několika zásobnících v Rakousku. Slovensko pak drží podíl ve společnosti SPP, která v zemi vlastní zásobníky, jeden i na českém území. Polsko má většinu ve společnosti Orlen a prostřednictvím ní i v zásobnících v zemi.

ČEPS koupí celou společnost RWE Gas Storage CZ, která zásobníky nyní vlastní. Podle ministerstva průmyslu a obchodu by to mělo pomoci zachovat současnou funkčnost a operabilitu společnosti. Největší je podzemní zásobník Dolní Dunajovice, který má kapacitu skoro miliardu metrů krychlových.

RWE Gas Storage CZ je se šesti zásobníky největším provozovatelem plynových zásobníků v Česku. Dosud šlo o dceřinou společnost německé energetické firmy RWE. Ta v minulosti o prodeji zásobníků jednala například s ČEZ nebo Energetickým průmyslovým holdingem (EPH) miliardáře Daniela Křetínského, avšak bez výsledku.

Tagy: