Schyluje se k balíčkové džungli. Poslanci někdy ani přesně nevědí, o čem hlasují, říká expert

Martin Komárek (vpravo) a Petros Michopulos.

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 9.7.2023

Konsolidační balíček bude jedna velká džungle kvůli stovkám pozměňovacích návrhů. Poslanci proto možná někdy ani nebudou vědět, o čem přesně hlasují. Myslí si to politický komentátor a bývalý poslanec za hnutí ANO Martin Komárek, který vystoupil v pořadu Partie Plus na CNN Prima NEWS. Podle marketingového experta Petra Michopula uvidíme extrémní tlak vládních poslanců na změny v navržených úsporách.

Komentátor Martin Komárek si u konsolidačního balíčku postěžoval, že zatím nejsou známé detaily, nýbrž jen rámcová dohoda pětikoalice. „Jak ty konkrétní body budou vypadat, nevíme. Je to několik desítek zákonů a dozvíme se to až v momentě, kdy se pozměňovací návrhy budou schvalovat,“ řekl v pořadu Partie Plus někdejší poslanec za hnutí ANO.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podkova starší než Žižka či dřevěné floky. Stodola krásných krámů ukrývá řadu kuriozit

Ze své zkušenosti dodal, že někteří členové dolní komory Parlamentu ani nevědí, o čem se právě hlasuje. „Když je pozměňovacích návrhů třeba několik desítek nebo stovek, tak vyznat se v tom je nadlidská práce. Domnívám se, že se k něčemu podobnému schyluje, protože to je balíčková džungle,“ dodal.

Marketingový expert Petros Michopulos si všímá, že obstrukce využívané opozicí jsou v současném volebním období nadužívané. „Mám takový pocit, že v posledních měsících pochopilo hnutí ANO, že využívání obstrukcí jim nepomáhá, a soustředí se na důležitější věci,“ řekl Michopulos.

Podle něj se může očekávat ostrá debata v Poslanecké sněmovně, která ale nakonec skončí prohlasováním daňového balíčku. Koaliční poslanci totiž drží většinu 108 hlasů. „Nicméně můžeme také čekat, že z řad vládních poslanců bude tlak na nějaké změny,“ dodal.

Tagy:
pořady CNN Prima NEWS ANO 2011 úspory Martin Komárek Partie PLUS Poslanecká sněmovna ČR konsolidační balíček