Podkova starší než Žižka či dřevěné floky. Stodola krásných krámů ukrývá řadu kuriozit

Pamatujete si ten pocit nadšení a vzrušení, když jste jako malí našli u babičky a dědy na půdě dávno zapomenuté poklady? Stejný zážitek si můžete zopakovat ve Vepříkově na Vysočině, kde stojí Stodola krásných krámů. V ní najdeme třeba předchůdkyni dnešních praček nebo lžičku pro leváky. Ostatně, proč by měly věci nutně končit na smetišti jen proto, že jsou staré?

Ve znaku obce mají prase. Skoro každý, koho tu potkáte, se hlásí k místním hasičům – možná proto, že skoro celý Vepříkov v roce 1911 shořel, až na pár chalup. A mají tu ještě jeden unikát. Jaroslav Stehno představuje Stodolu krásných krámů, kterou budují s manželkou už roky. „Dobrý den, vítám vás ve Vepříkově ve Stodole krásných krámů, je to takové menší muzeum,“ říká na úvod.

Staré krámy tu mají cenu zlata

Tady se za staré harampádí nestydí, naopak ho s hrdostí vystavují. I stará obecní stodola našla své nové využití. „Když jsme hledali název, manželka říká Stodola krásných krámů a já jsem se oklepal,“ vypráví v pořadu Prima Česko Jaroslav Stehno s tím, že název ale nakonec prošel. „Máme podkovu, která je starší než Žižka. Je ze 14. století, a to jsme se dozvěděli čistě náhodou, ani nevím, jak se sem dostala. Manželka našla někde na smetišti floky, takové dřevěné hřebíčky, dneska hodně lidí říká: ,Nemám ani floka,‘ tak jim tady ukazuju, co nemají.“

Jaroslav Stehno funguje v roli průvodce a manželka Jaroslava zase ráda tráví hodiny v dílně – jako dcera kováře ková, sváří nebo vyřezává. Celoživotní vášní jsou staré věci. „Mně se líbí všechno, protože to je všechno pěkné, takové ty staré věci,“ říká Jaroslava Stehnová a manžel ji se smíchem doplňuje: „Ono už nám nechybí nic, protože všechno už se nám sem nevejde.“

Stodola prostě není nafukovací a jistě to sami znáte – krámů pořád přibývá. Ve dvou patrech tu najdeme exponáty z různých dob i řemesel a zemědělství – nahlédneme do dílny ševce, kováře nebo do staré školy. A zastavit se lze i v kuchyni.

Ve Stodole krásných krámů se návštěvníci nemusejí bát vzít věci do ruky, naopak, všechno si mohou osahat. Vyzkoušet si mohou třeba i lžíci pro leváky.

První domácí spotřebiče i zdravotní pomůcky

Ve Vepříkově se dá strávit hodně času luštěním, co k čemu vlastně kdysi sloužilo. Kuriozitami jsou pračky na ruční pohon, první elektrický gril, pravítko zemědělce, zubařské kleště nebo hůl stará sto let.

Aby člověk neodjel s prázdnou a měl na Stodolu krásných krámů památku, může si vyrazit minci. A manželé Stehnovi zvou každého, koho jenom trochu baví kramaření a vzpomínky na staré časy „Fungujeme celoročně, nemáme otevírací dobu. Prostě když sem někdo chce jít, bydlíme nedaleko a buď u nás zazvoní nebo tady je na vratech telefon. Samozřejmě jsme raději, když zavolají dopředu,“ říkají.

Tagy: