Konec dlouhého čekání. Fotbalisté AC Milán získali po jedenácti letech mistrovský titul

Fotbalisté AC Milán zvítězili v závěrečném kole italské ligy 3:0 na hřišti Sassuola a po 11 letech získali mistrovský titul. „Rossoneri“ dorovnali 19. ligovým titulem městského rivala Inter na druhém místě historického pořadí, kterému vládne s 36 triumfy Juventus. Obhájci titulu z Interu skončili o dva body druzí, ačkoliv sezonu zakončili rovněž výhrou 3:0 nad Sampdorií.

AC Milán rozhodl o vítězství nad Sassuolem třemi brankami v prvním poločase, dvakrát se trefil Olivier Giroud a jednou Franck Kessié. Všechny tři góly padly po přihrávce útočníka Rafaela Leaa.

V závěru si mohl portugalský reprezentant připsat čtvrtou asistenci, gólové hlavičce střídajícího Zlatana Ibrahimoviče ale předcházel ofsajd. Čtyřicetiletý hvězdný kanonýr získal 12. mistrovský titul v kariéře, byl i u triumfu AC Milán v sezoně 2010/11.

Čerství mistři oplatili Interu porážku ze semifinále Italského poháru a získali první trofej od úspěchu v italském Superpoháru v roce 2016. První titul v roli kouče slaví Stefano Pioli, jenž jako hráč získal jedno scudetto s Juventusem.

„Zasloužíme si titul za svou práci a za to, že jsme nikdy nepřestali věřit. Podávali jsme vyrovnanější výkony než naši soupeři, nikdy jsme se nevzdali. Ani si nepamatuji, kdy jsme naposledy prohráli. Všichni hráči byli fantastičtí, včetně těch, kteří nehráli tolik. I oni se dokázali vždycky nachystat a udržovat se v rytmu,“ řekl Pioli v rozhovoru pro televizní síť DAZN.

Inter udeřil proti Sampdorii hned po přestávce, v rozmezí osmi minut se prosadili Ivan Perišič a dvakrát Joaquin Correa. „Nerazzurri“ ale na double nedosáhli, zůstává jim tak „pouze“ triumf v Italském poháru.

Také Neapol vyhrála 3:0 na hřišti Spezie, prosadili se Matteo Politano, Piotr Zieliňski a Diego Demme. Třetí tým tabulky napodobil svůj výkon proti stejnému soupeři z minulého roku, kdy rovněž skóroval třikrát během úvodního dějství. Spezia zakončila sezonu na 16. místě.

Benátky v sestavě s reprezentačním obráncem Alešem Matějů se rozloučily se Serií A bezbrankovou remízou s Cagliari, které se tak stalo posledním sestupujícím. Sedmnácté místo udržela Salernitana, ačkoliv doma podlehla 0:4 Udine.

Tagy:
Itálie fotbal Serie A Sassuolo AC Milan Juventus FC UC Sampdoria