Teploty razantně klesnou, místy o více než 10 stupňů. Kdy se připravit na přeháňky a déšť?

Deštivé počasí (ilustrační foto)

Počasí (4.10.2023 6:08)

Nejvyšší teploty se v následujících dnech budou pohybovat okolo 20 stupňů. Obloha bude převážně polojasná až oblačná, ojediněle se vyskytnou přeháňky. Výraznější zlepšení by mohla přinést neděle, kdy teploty vyšplhají až na 27 °C.

Za studenou frontou, která bude zpočátku ovlivňovat počasí na východě území Česka, se do střední Evropy rozšiřuje od západu tlaková výše. Ve středu bude polojasno až oblačno, zejména na Moravě a ve Slezsku zpočátku až zataženo. Na horách a na severu území se odpoledne ojediněle vyskytnou slabé přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou 16 až 20 °C. Vát bude mírný západní až severozápadní vítr rychlostí 3 až 7 m/s, který bude večer slábnout a měnit se na jihozápadní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Evropu v říjnu zasáhne další silná vlna veder. Teploty překročí i 35 stupňů

Noc na čtvrtek bude většinou polojasná, k ránu se ojediněle vyskytnou mlhy. Nejnižší teploty klesnou na 9 až 5 °C, na západě až na 3 °C a ojediněle se vyskytnou přízemní mrazíky. Vát bude slabý, v severní polovině území postupně místy mírný jihozápadní až západní vítr rychlostí 2 až 5 m/s.

Na čtvrtek meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu předpovídají polojasno až oblačno, ráno se ojediněle vytvoří mlhy. Odpoledne a večer bude od severu místy až zataženo a na horách na severu se ojediněle vyskytnou slabé přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou 16 až 20 °C, na jižní Moravě až 22 °C. Vát bude mírný západní až severozápadní, zpočátku jihozápadní vítr rychlostí 3 až 7 m/s, který večer bude slábnout.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat skrze radar:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V pátek bude převážně oblačno, na severu a severovýchodě se ojediněle vyskytnou přeháňky nebo déšť. Nejvyšší teploty dosáhnou 16 až 20 °C. Vát bude slabý západní nebo proměnlivý vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

Sobota bude převážně oblačná, ojediněle se vyskytnou přeháňky nebo déšť. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 19 až 23 °C. Vát bude slabý, postupně mírný západní vítr rychlostí 2 až 6 m/s. Neděle bude polojasná až skoro jasná s teplotami mezi 22 až 27 °C. Vát bude mírný západní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Tagy: