Konec velkolepé kariéry. Čtyřnásobný mistr světa F1 Vettel už jen dojezdí sezonu

Čtyřnásobný mistr světa formule 1 Sebastian Vettel ukončí po sezoně kariéru. Pětatřicetiletý německý pilot týmu Aston Martin, kde mu na konci roku vyprší smlouva, to oznámil ve čtvrtek před víkendovou Velkou cenou Maďarska.

Vettel prožil své nejlepší období na začátku kariéry v Red Bullu, s nímž se stal v letech 2010–⁠2013 čtyřikrát za sebou mistrem světa. Od roku 2015 působil šest let ve Ferrari a nyní jezdí druhou sezonu za Aston Martin.

„Rozhodování o konci kariéry bylo těžké. Na konci roku si chci dopřát víc času, abych si rozmyslel, na co se budu soustředit dál. Je mi naprosto jasné, že jako otec chci strávit více času s rodinou,“ uvedl v prohlášení na webu svého týmu Vettel, jenž má tři děti.

Svět formule 1 opustí rodák z Heppenheimu jako jeden z nejúspěšnějších pilotů historie. V mistrovství světa vyhrál Vettel 53 velkých cen, což ho řadí na třetí místo za Lewise Hamiltona a Michaela Schumachera. Třetí je v historických tabulkách také v počtu umístění na stupních vítězů (122) a čtvrtý je v počtu kvalifikačních výher (57) a titulů.

Do formule 1 vstoupil Vettel v roce 2006 jako testovací jezdec týmu BMW Sauber, v němž o rok později absolvoval závodní debut v F1. Ještě v průběhu roku 2007 se přesunul do juniorského týmu Red Bullu Toro Rosso a od roku 2009 jezdil za hlavní stáj. V roce 2010 získal první ze série čtyř titulů jako nejmladší jezdec v historii, ve věku 23 let a 134 dnů.

Ve snaze napodobit úspěchy svého dětského idolu Schumachera odešel Vettel v roce 2015 do Ferrari. Nejblíže byl dalšímu titulu v letech 2017 a 2018, ale musel se spokojit s pozicí vicemistra za Hamiltonem. V roce 2019 v Singapuru vyhrál svou zatím poslední Velkou cenu. Na stupně vítězů se dostal ještě loni v Aston Martinu díky druhému místu v Baku, letos mu zatím patří v průběžném pořadí 14. pozice.

„Miluju tenhle sport. Byla to klíčová součást mého života, co si pamatuju. Ale vedle života na závodní trati mám také svůj svět mimo ni. Závodní jezdec nebyla nikdy má jediná identita,“ uvedl Vettel, jenž se v posledních letech často vyslovoval ke společenským otázkám, jako jsou globální oteplování či práva menšin. „Cítím, že žijeme v hodně rozhodujících časech, a to, jak se postavíme k příštím letem, ovlivní naše životy. Má vášeň s sebou nese určité aspekty, které jsem se naučil nemít rád,“ dodal.

Coby mluvčí za ochranu životního prostředí totiž musel odpovídat i na otázky, zda není pokrytec, když létá po světě ve službách stáje, kterou sponzoruje saúdskoarabský ropný gigant Aramco. „To jsou otázky, které si kladu denně. Nejsem svatý,“ řekl Vettel.

Tagy:
Aston Martin konec kariéry motorismus sport Sebastian Vettel Formule 1