Emoce a slzy. Schumacherova žena i dcera při přebírání vyznamenání neskrývaly dojetí

Emoce a slzy provázely udělení státní ceny německé spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko pilotovi formule 1 Michaelu Schumacherovi. Sedminásobný mistr světa se ho ale sám nezúčastnil – na veřejnosti se neobjevil od úrazu na lyžích ve francouzských Alpách, ke kterému došlo 29. prosince 2013, a po kterém následovaly operace hlavy a mozku.

Cenu za něj přebraly manželka Corinna a dcera Gina. Ani jedna se neubránila dojetí a pláči, když se Michaelu Schumacherovi dostalo aplausu vestoje poté, co pronesl děkovnou řeč bývalý ředitel italské stáje Ferrari a především velký přítel celé rodiny Jean Todt.

Státní cenu získal nejen díky sportovním úspěchům, ale také pro jeho zapojení do sociální oblasti. O této stránce závodníkova života se příliš neví a mnoho lidí si ji ani neuvědomuje.

Když potlesk ještě zesílil a pozvaní hosté se zvedli ze židlí, Corinna Schumacherová už nedokázala zadržet slzy. Z fotografie na obrazovce nad stupni vítězů se na ni díval její manžel Michael, sedminásobný mistr světa formule 1, v kokpitu s helmou na hlavě a zvednutým hledím.

„Všichni bychom si samozřejmě přáli, aby si Michael mohl ocenění převzít osobně. Chybí nám tu, a to nejen ve dnech, jako je ten dnešní,“ pravil před zaplněným sálem výstaviště v Kolíně nad Rýnem Jean Todt. Také on byl na pódiu, když předseda vlády Severního Porýní-Vestfálska Hendrik Wüst předával ve středu na veletrhu Motorworldu státní cenu Schumacherově manželce a dceři.

Potlesk vestoje

„Následoval dlouhý potlesk. První lidé vstali a pokračovali v potlesku, pak vstali všichni. Byl to okamžik, který téměř musel přijít na místě, které je navíc vzdáleno jen 25 kilometrů od bývalého domova Michaela Schumachera Kerpenu,“ popsal atmosféru v sálu magazín Stern.

Na místě byla vystavená nejen červená formule Ferrari, ale též další závodní vozy, včetně motokár, ale i helmy a další jezdcovy propriety ze stálé expozice Schumacherovy soukromé sbírky.

Corinna Schumacherová ve vínově červeném kalhotovém kostýmu se na pódiu krátce otočila k dceři Gině, po jejím boku stál i rodinný přítel Todt. Odcházeli za neutuchajícího potlesku, Corinna i na svém místě v prvních řadách vypadala velmi dojatě. Poté zazněla píseň Franka Sinatry My Way.

„Doufám, my všichni doufáme, že velký bojovník Michael Schumacher bude i nadále bojovat, že se nikdy nevzdá, že bude pokračovat na tak těžké cestě, na které je,“ zdůraznil ve svém projevu premiér Wüst.

Schumacherův syn Mick při slavnosti v Kolíně nad Rýnem chyběl. Třiadvacetiletý nástupce svého otce ve formuli 1 se ráno necítil dobře, měl žaludeční problémy, a tak ani nenastoupil do soukromého letadla odlétajícího od Ženevského jezera ve Švýcarsku, kde rodina roky žije. Jíž v pátek však musí být fit v závodním voze stáje Haas pro Velkou cenu Francie. Tu jeho otec Michael vyhrál osmkrát v kariéře.

Rodina pomáhala při katastrofách

Během slavnosti mluvil Jean Todt, rodák z francouzského Pierrefortu, a to dokonce německy. Ocenil nejen samotného Schumachera, ale i jeho rodinu. „Byli jsme neporazitelný tým. Michael rád pracoval a tým miloval pracovat pro něj. Má báječnou rodinu. Jeho žena Corinna je jednou z nejsilnějších žen, které znám,“ citoval Todta německý deník Bild a k emocím doplnil: „Prostě to přišlo. Nikdo neplánoval, že to bude tak emotivní, že potečou i slzy. Ale je dobré se občas nekontrolovat.“

Schumacherovi se dostalo vyznamenání za to, co on a jeho rodina dělali a dělají v sociální oblasti. Většinou spíše tiše, potají. Známý je desetimilionový dar v eurech po tsunami v Thajsku v roce 2004, Schumacher přispěl také při povodních na Labi v letech 2002 a 2013. Naposledy rodina pomáhala po loňských ničivých záplavách v Porýní-Falci a Severním Porýní-Vestfálsku. Schumacher se také podílel na výstavbě velkého centra pro osoby s poraněním mozku a míchy v Paříži.

Tagy:
Ferrari Německo rodina emoce Formule 1 ocenění Severní Porýní-Vestfálsko Michael Schumacher Kolín nad Rýnem Jean Todt Corinna Schumacherová Mezinárodní automobilová federace státní cena Hendrik Wüst Gina Schumacherová