Světová esa z řad psích trenérů ve vašem obýváku

Úplně první ročník MET konference otevřou známá trenérská jména, jako je Jean Donaldson nebo František Šusta. Potkají se 6. a 7. března 2021 spolu s dalšími kolegy z Česka, USA, Austrálie a Francie. Návštěvníci však mohou zůstat pohodlně usazení ve svých křeslech – konference moderního etického tréninku bude totiž virtuální.

Jak si vytvořit se svým psem vlastní řeč

Víkendový program zahájí František Šusta. „Zkušenosti z praxe posledních let mi ukazují, že existuje určitá skupina signálů mezi člověkem a psem, ze kterých lze ve společném životě sestavovat podle potřeby většinu potřebných zpráv mezi člověkem a psem. Bohužel řadu z nich pejskaři často nenacvičí a ve společném rozhovoru se psem jim pak chybějí slova,“ uvádí trenér svou přednášku, při níž odhalí více o těchto signálech a zároveň o své chystané knize.

Američtí trenéři představí nové metody, poradí jak na frustraci psa

Americkou trenérku Jean Donaldson mohou čeští pejskaři znát především díky třem knihám, které u nás vyšly. Jde o tituly Lidé a psi: Střet kultur, To je moje! a Od sebe! Donaldson bude ve své přednášce porovnávat klasické a operantní podmiňování. Z USA se připojí také Grisha Stewart, která je v současnosti velmi vyhledávanou trenérkou a řečnicí. Na konferenci popíše svou metodu BAT, skrze kterou pracuje zejména s reaktivci.

Konejšivé signály a odborníci z Francie

Francouzi Cristina a Aurélien Budzinski navazují na Turid Rugaas. Její koncept konejšivých signálů zkoumají s laboratorní přesností. Dvojice představí výzkum, díky kterému budeme moct lépe pochopit vnímání světa v psím těle. Z Austrálie se připojí Jennie Harvey, která představí v Česku zatím neznámý projekt čichacích zahrad. Tyto prostory speciálně uzpůsobené pro nejsilnější psí smysl dokáží chlupáče uklidnit, zrelaxovat, příjemně vybít a upevnit vztah mezi psem a jeho páníčkem.

Spolupráce při ošetření u veterináře

Trenérka Radecha Spudilová vychází ze své praxe na veterinární klinice a vysvětlí, jak s pejskem nacvičit dobrovolnou spolupráci během ošetření, aby se stříhání drápků nebo například odběr krve u veterináře obešlo bez scén.

Češka, která s fenkou pomáhá našim lesům

Nicole Vošvrdová drží se svou fenkou jako jediná ve střední Evropě nejvyšší certifikát pro vyhledávání stromů napadených kůrovcem. Na konferenci se zaměří na nosework, jehož je instruktorkou.

Jak na tahání na vodítku

Dvoudenní informační nálož zakončí trenér a organizátor MET konference Robert Zlocha se svým novým přístupem k tahání na vodítku, které úspěšně eliminuje u svých psích klientů. „Nápad uspořádat online konferenci vlastně přinesla karanténa. Pozvané hosty bych samozřejmě rád uvítal v Praze, ale takto mají návštěvníci možnost užít si tento jedinečný trenérský koktejl najednou. Velkou výhodu vidím v tom, že si lidé nemusí přednášky pustit hned první březnový víkend, ale také kdykoli během následujících tří měsíců,“ doplňuje Zlocha.

Světová přednáška v češtině u vás doma

Přednášky si budete moct vyslechnout v češtině nebo v kvalitním českém překladu. Po každé prezentaci bude půlhodinový prostor na dotazy „z publika“. A jako dárek dostane každý návštěvník přeložený kurz od americké trenérky Emily Larlham alias Kikopup, který se týká soužití více psů v jedné domácnosti. Vstupenky na konferenci jsou k dostání na www.metkonference.cz. Projekt najdete také na Facebooku a na Instagramu.

Tagy: