Přivolávací hra „mravenci“: Jak vylepšit psí přivolání podle trenéra Roberta Zlochy

Hře, která pomůže spolehlivějšímu přivolání vašeho psa se pracovně říká „mravenci". Naučit psa přiběhnout na přivolání je pro lajka docela těžká disciplína. Úspěšný trenér Robert Zlocha nám ale názorně ukáže, jak psa tento povel zlepšit zábavně a bez stresu.

Metoda z Anglie

Tuto hru poprvé viděl trenér Robert Zlocha v Anglii, kde byl na stáži u trenéra Chiraga Patela. Ten ji nazývá „counting game“ (počítací hra). Na první pohled ho pobavila. Přesvědčily ho ale její skvělé výsledky. A proto ji zařadil do svého repertoáru a spolu se svými klienty ji vylepšoval.

„Říkám jí ‚mravenci‘, protože trochu připomíná krmení mravenců. A je opravdu hodně nápomocná při přivolání. Klienti se ji naučí během chviličky a funguje až na 90 procent psů. Jen je zapotřebí překonat počáteční ostych – při počítání mravenců člověk vypadá trošku zvláštně,“ popisuje zábavnou, ale funkční metodu Robert.

Pro bázlivce i suverény

Pocity ostychu ale spolehlivě přebije váš nadšený pes, který se k vám řítí po tom, co začnete počítat. U bázlivých psů je dobré začít klidněji a pomaleji. Poté, co se k vám pejsek rozejde, můžete vstát a poodejít a tím povolit tlak z divné situace.

Pro psy, kteří se nebojí, je však dobré po pár klidnějších opakováních udržet rychlejší tempo. Člověku se také lépe počítá ve svižném rytmu. Většina psů si hru oblíbí během několika opakování. U některých to pár dní trvá. Lepší je ale začít s hrou v klidném prostředí, třeba doma, a postupně ji zkoušet v těžších situacích. Je to pořád jenom hra, tedy ne všelék. Může ale být velice nápomocná na cestě ke spolehlivému přivolání.

Podívejte se na video s instrukcemi a zkuste ji pár dní trénovat. Můžete také nahrát video a sdílet ho s hashtagem #jedumravence na svých sociálních sítích nebo označit Roberta Zlochu na Instagramu i Facebooku. A pokud se k němu vaše video dostane, dá vám vědět, co případně můžete vylepšit.

Potkejte se s nejlepšími trenérskými esy světa

Roberta Zlochu budete moct potkat virtuálně na online On-line konference MET, kde se objeví trenérské špičky světa. Například Jean Donaldson nebo František Šusta, z USA se připojí také Grisha Stewartová, z Francie Cristina a Aurélien Budzinski a mnoho dalších, se bude konat 6. a 7. března 2021. Vstupenky si zakoupíte ZDE a po tři měsíce budete mít k dispozici i záznam celé konference. Přeložena bude samozřejmě do českého jazyka. Co je lepší než se učit z pohodlí svého domova?

Co se naučíte

Trenérka Radecha Spudilová vás naučí, jak psa uklidnit při ošetření na veterině nebo stříhání drápků. Radecha má sama reaktivní maliňačku, kterou naučila nechat si v klidu odebrat krev a bez mrknutí oka si od veterinářky prohlédnout zuby.

Věnovat se přednášející budou i tomu, jak psa odnaučit tahání na vodítku, jak vyřešit soužití více psů v domácnosti, jak na frustraci a agresi, socializaci štěňat či jak psa naučit spolupracovat při ošetření. Nicole Vošvrdová, kterou od nás už znáte z pořadu Prima Mazlíček, kde se svou fenkou vyhledávají stromy napadené kůrovcem, vám představí disciplínu „nosework“. Naučíte se vnímat svého psa a jeho signály i to, jak ho uklidnit a zrelaxovat, a mnoho a mnoho dalšího.

Tagy: