V Gruzii už platí kontroverzní zákon o zahraničním vlivu. Omezí svobodu slova, tvrdí kritici

Předseda gruzínského parlamentu Šalva Papuašvili v pondělí podepsal kontroverzní zákon o zahraničním vlivu. Informovala o tom agentura TASS, podle které tak zákon, proti němuž v uplynulých týdnech protestovaly desetitisíce lidí, začal platit.

„Dnes jsem podepsal zákon o transparentnosti zahraničního vlivu. Jeho cílem je posílit politický, ekonomický a sociální systém Gruzie proti vměšování zvnějšku,“ oznámil v pondělí Papuašvili na tiskovém brífinku.

ČTĚTE TAKÉ: Vytoužená zbraň z USA na Ukrajině selhala. Rusové našli slabiny a moderní tank zesměšňují

Právní předpis, který prosadila gruzínská vláda, ukládá zpravodajským médiím a nevládním organizacím povinnost registrovat se jako „organizace nesoucí zájmy cizí moci, pokud získávají více než 20 procent rozpočtu ze zahraničí. Jeho kritici se obávají, že zákon je vypracovaný po vzoru Ruska a že omezí svobodu slova a tisku. Spatřují v něm překážku na cestě Gruzie do Evropské unie.

Prezidentka Zurabišviliová zákon v polovině května vetovala, minulý týden ji ale přehlasoval parlament, ve kterém má nadpoloviční většinu vládnoucí strana a navrhovatel zákona Gruzínský sen. Vzhledem k tomu, že prezidentka zákon ve stanovené lhůtě nepodepsala, připadla tato úloha předsedovi parlamentu.

Protesty, které Gruzie v uplynulých týdnech kvůli zákonu o zahraničním vlivu zažívalo, byly jedny z největších od získání nezávislosti v souvislosti s rozpadem Sovětského svazu v roce

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V čele Mexika poprvé stane žena. Sheinbaumová s velkým náskokem ovládla průběžné sčítání

Tagy:
zahraničí protesty parlament TASS svoboda slova politika Gruzie zahraniční vliv