V čele Mexika poprvé stane žena. Sheinbaumová s velkým náskokem ovládla průběžné sčítání

Claudia Sheinbaumová

Mexičané volili prezidenta

Vládní kandidátka Claudia Sheinbaumová se zřejmě stane první mexickou prezidentkou. V průzkumech, oficiálních odhadech i průběžných výsledcích sčítání hlasů má přes 50 procent hlasů. K vítězství jí už poblahopřáli dva další kandidáti z nedělních prezidentských voleb – Xóchitl Gálvezová a Jorge Álvarez Máynez. Většinu by podle oficiálního odhadu volebního úřadu INE měly obhájit i vládní strany v obou komorách parlamentu.

Velký náskok Sheinbaumové ukazovaly první prognózy, které zveřejnila média po uzavření volebních místností v noci na pondělí SELČ. Průzkum u volebních místností společnosti Enkoll tvrdil, že jednašedesátiletá Sheinbaumová získala 57,8 procenta hlasů. Její hlavní soupeřka, kterou byla podnikatelka, bývalá senátorka a kandidátka koalice hlavních opozičních stran nazvané Síla a srdce pro Mexiko (FCM) Gálvezová, obdržela podle tohoto průzkumu 29,1 procenta hlasů. Pro centristického kandidáta Máyneze hlasovalo 11,4 procenta voličů.

ČTĚTE TAKÉ: Devět mrtvých v Mexiku při mítinku. Vítr na lidi sfoukl pódium i s prezidentským kandidátem

Údaje sondáží zatím potvrzují i oficiální výsledky volebního úřadu INE. Po sečtení 44 procent okrsků Sheinbaumová vede s 57,5 procenta hlasů, následují Gálvezová s 29,6 procenta hlasů a Máynez s 10,5 procenty hlasů. INE také vytvořil oficiální odhad, který podle agentury AP přisuzuje Sheinbaumové nejméně 58 procent hlasů. Tento odhad rovněž přisuzuje většinu vládní koalici v obou komorách parlamentu.

„V dvousetleté historii republiky se stanu první prezidentkou Mexika,“ řekla v pondělí před svými příznivci Sheinbaumová. Dodala, že jí Gálvezová už poblahopřála k vítězství. Podle deníku El País zavolal s gratulací vládní kandidátce i Máynez. „Věříme v pluralitní, různorodé a demokratické Mexiko,“ uvedla dále Sheinbaumová. Podle ní její vláda bude fiskálně zodpovědná, bude respektovat svobodu tisku a práva podnikatelů.

Mexiko nemá druhé kolo voleb, takže prezidentem se stane vítěz nedělního hlasování. Mexičané rozhodovali také o novém složení obou komor parlamentu, guvernérech osmi z 31 států mexické federace či vedení metropole. Včetně starostů a radních bude nově obsazeno 20 tisíc postů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Projekt dearMoon končí, choreograf Yemi Měsíc neobletí. Změnil jsem kvůli tomu život, zoufá si

Tagy:
zahraničí prezidentské volby Mexiko volby žena parlament Jorge Álvarez Máynez Claudia Sheinbaumová Xóchitl Gálvezová