Koronavirus jako divadlo? Mám své názory, říká Hrachovina. Pešán brankáře pokáral

Česká hokejová reprezentace se omluvila za svérázný výrok brankáře Dominika Hrachoviny ohledně koronavirových opatření. Fotografie pochází z reprezentačního srazu v roce 2018.

Hrachovina a jeho vyjádření

Nebral si žádné servítky, což vždy může přinést buď extrémně pochvalné reakce, nebo naopak výjimečné kritické. Pro českého reprezentačního hokejového brankáře Dominika Hrachovinu platila druhá varianta. Ve středečním rozhovoru před turnajem Karjala se nechal slyšet, že dění kolem koronaviru v České republice je divadlo vymyšlené médii. „Celá záležitost bude vyřešena interně,“ řekl hlavní trenér národního týmu Filip Pešán a za svého svěřence se omluvil.

„Denně se o tom mluví, o tom divadle vymyšleným vámi, médii! Ve Finsku je naštěstí situace normální, zaplaťpánbůh, že nejsem v České republice a nemusím řešit, co se děje tam,“ překvapil Hrachovina při středečním videopovídání z Finska s českými novináři po dotazu na koronavirová opatření. V dobrém rozpoložení nebyl po celou dobu rozhovoru – při krátké prodlevě mezi vlastní odpovědí a další otázkou zase arogantně poznamenal: „Se klidně neptejte, mně je to u p**e.“

Za svá svérázná vyjádření čelil rychle rozsáhlé kritice. „Tak co je? Jsou tam tři gólmani, tak Hrachovina už má být ve vlaku do Tampere, ne? Copak takovýto výrostek může reprezentovat? A nejde o jeho názor na COVID-19, ale o jeho přístup k tiskové konferenci. Před kým se asi předváděl?“ ptal se jeden z uživatelů na Twitteru po vystoupení brankáře, který chytá v týmu Tappara Tampere. V něm už v součtu s předchozími roky strávil dohromady sedm sezon.

I díky tomu, že Hrachovina patří klubu z Finska, kde se nadcházející Karjala Cup koná v rámci Euro Hockey Tour, se ho skrze snazší logistiku za koronavirových časů rozhodl trenér Filip Pešán povolat na první reprezentační akci sezony spolu s dalšími dvěma gólmany (Patrikem Bartošákem a Lukášem Paříkem).

Svými slovy však hlavního kouče národního celku nijak nepotěšil a směrem k budoucnu si možná cestu do reprezentace značně zkomplikoval.

„S názorem Dominika Hrachoviny jednoznačně nesouhlasíme. Hokejová reprezentace i mnoho klubů realizovaly řady aktivit na pomoc v boji s koronavirem, či na podporu těch, jež mu v první linii vzdorují. Celá záležitost bude vyřešena interně. Za celý tým se tímto všem omlouvám, zvláště těm, kterých se jeho vyjádření dotkla,“ prohlásil Pešán.

Diametrálně odlišný názor reprezentace

Sám 26letý Hrachovina reagoval s odstupem na svůj nevydařený rozhovor následovně: „Mám své názory. Mrzí mě způsob, jakým jsem se vyjádřil zejména ve chvíli, kdy se všichni soustředíme na to, abychom turnaj vyhráli.“

Národní tým pak vydal toto prohlášení: „Česká hokejová reprezentace se distancuje od výroku brankáře Dominika Hrachoviny. Respektujeme právo každého člověka na svobodu projevu, v tomto případě však s jeho výroky zásadně nesouhlasíme a naše názory jsou diametrálně odlišné. Uvědomujeme si rizika a vážnost současné situace ohledně pandemie, stejně tak plně respektujeme a podporujeme kroky, které mají šíření nákazy zabránit.“

I přes vše vyslovené zatím Hrachovina neztratil důvěru týmu a bude připraven do čtvrtečního zápasu v Helsinkách proti Švédsku zasáhnout z pozice dvojky (začátek utkání je ve 13:30). V brankovišti začíná Patrik Bartošák.

Tagy: