Rolinek skončil. A co zbytek zlaté party z MS 2010? Už tehdy nejstarší Jágr pokračuje

V květnu 2010 si dokráčela podceňovaná parta pro zlato ze světového hokejového šampionátu. Vítězství reprezentace na turnaji v Německu je doposud posledním zlatým českým úspěchem. Dveře za bohatou kariérou ve středu uzavřel jeden z hlavních strůjců dekády staré euforie – kapitán Tomáš Rolinek, střelec vítězného gólu ve finále proti Rusku. Teď už tak patří mezi přibližnou polovinu šampionů, kteří dali hokeji dobrovolně či nedobrovolně sbohem.

V podobném věku jako 40letý Rolinek by se nyní nacházela také jedna konkrétní dvojice hráčů z kádru šampionů. Naneštěstí Karel Rachůnek a Jan Marek neměli na rozdíl od tehdejšího kapitána možnost ukončit kariéru na základě vlastního rozhodnutí. Ještě spolu s dalším českým hokejistou Josefem Vašíčkem zemřeli při leteckém neštěstí, které potkalo tým ruské Jaroslavle v září roku 2011.

Rachůnek i Marek přispěli ke zlatu v kardinálních chvílích. Na Rachůnkův vyrovnávací gól v semifinále proti Švédsku sedm vteřin před koncem asi nezapomene žádný český fanoušek. Marek zase dal v následujících nájezdech rozhodující „penaltu“. Čechům předtím zajistil i postup také ze čtvrtfinále v duelu s Finskem.

Profesionálně se už hokeji nevěnuje přibližně polovina zlatého týmu z Německa.

Pokud začneme muži, které trenér Vladimír Růžička nominoval do brankoviště, hraje už pouze tehdy 24letý Jakub Štěpánek (momentálně v Třinci). Ten se ale na rozdíl od Tomáše Vokouna a náhradníka Ondřeje Pavelce mezi tři tyče nedostal. Vokoun odešel do hokejového důchodu v roce 2014, Pavelec o čtyři roky později.

Pokud pomineme Rachůnka, z obránců se už hokejem neživí Michal Rozsíval, Filip Novák, Petrové Gřegořek a Čáslava, Miroslav Blaťák ani Tomáš Mojžíš.

Naopak z defenzivních hráčů, v Německu ověnčených nejcennějším kovem, pořád hraje na vyšší úrovni pouze Ondřej Němec (Kometa Brno) s Michalem Barinkou. Tedy pravděpodobně. Ve středu se totiž Barinka s Vítkovicemi vzájemně dohodli na ukončení spolupráce. V dalších dnech bude o jeho budoucnosti jasněji.

Hokejisté z kádru MS 2010, kteří už nehrají (12)

  • Tomáš Vokoun, Ondřej Pavelec, Michal Rozsíval, Filip Novák, Petr Gřegořek, Petr Čáslava, Miroslav Blaťák, Tomáš Mojžíš, Petr Hubáček, Tomáš Rolinek, Karel Rachůnek, Jan Marek

Hokejisté z kádru MS 2010, kteří stále pokračují (13)

  • Jakub Štěpánek, Michal Barinka, Ondřej Němec, Roman Červenka, Jiří Novotný, Lukáš Kašpar, Jakub Voráček, Jakub Klepiš, Petr Koukal, Marek Kvapil, Martin Růžička, Petr Vampola, Jaromír Jágr

To mezi šampiony-útočníky je situace úplně opačná. Roman Červenka i o deset let později na ledě válí, momentálně ve Švýcarsku (SC Rapperswil-Jona Lakers). Ve stejné destinaci působí i Jiří Novotný (Ambri-Piotta). Lukáš Kašpar dohrává kariéru jinde v zahraničí – ve Francii (Anglet). Tehdejší benjamínek v týmu Jakub Voráček se o pár let později dočkal pohádkové smlouvy na osm sezon ve Philadelphii Flyers, kde působí doteď. Podle magazínu Forbes je druhým nejlépe vydělávajícím českým sportovcem.

Na tuzemských stadionech se pohybuje Jakub Klepiš (Kometa Brno), Petr Koukal (Hradec Králové), Marek Kvapil (Sparta Praha), Martin Růžička (Třinec), Petr Vampola (Slavia Praha) a v neposlední řadě Jaromír Jágr. Legendární „osmašedesátce“ bylo během mistrovství světa v Německu 38 let – Jágr byl suverénně nejstarším členem zlaté party. Už tak dlouhou kariéru pořád natahuje u Rytířů Kladno, které vlastní.

Sbohem hokeji dal z útočníků pouze Petr Hubáček a čerstvě zmíněný Tomáš Rolinek. Zda by měl chuť stále pokračovat Jan Marek, kterému by momentálně bylo 40 let, se bohužel nedozvíme.

Tagy:
Jaromír Jágr Jakub Voráček konec kariéry hokej sport Tomáš Rolinek mistrovství světa v hokeji 2010 Karel Rachůnek Jan Marek