Kouzelný zimák Vsetína slaví 35. narozeniny. Splňuje extraligové parametry?

V 90. letech zažil jedinečný vsetínský stadion skvělé časy, které přinesly šest mistrovských titulů.

Legendární vsetínský Zimní stadion Na Lapači slaví 35 let. Místo, na kterém se v 90. letech sbíraly tituly z hokejové extraligy jako na běžícím pásu, má pořád stejnou atmosféru. Stále během zápasů na tribunách – když tedy zrovna není pandemie – voní slivovice. Po zdejším ledě se už dávno neprohánějí olympijští vítězové ani mistři světa. Nicméně Vsetín aktuálně bojuje opět o své místo mezi elitou.

Typický obrázek 90. let. Extraligový pohár v rukou Vsetína. K šesti titulům dopomohl valašskému klubu i jeho stadion. Kulisy Lapače hnaly domácí dopředu. A soupeřům naháněly hrůzu.

„Bylo to nádherné. Fascinující atmosféra, těch lidí tady, vyprodaný zimák. Diváci vybičovali ke skvělým výkonům,“ vzpomíná na zlaté časy Jan Srdínko pro CNN Prima NEWS, dnes trenér vsetínského týmu, v 90. letech jeho obránce, který s klubem vybojoval kompletní šestici trofejí.

Na první pohled nenápadný stadion uprostřed Vsetína je pozoruhodnou stavbou, které dominuje hlavně ojedinělá střecha sedlovitého tvaru. Na tehdejší dobu unikát.

„Vím, že se říkalo, že je to devadesátá devátá střecha, ale převážně se stavěly ve světě a severských zemích, což je taky zajímavost. Tam, kde padá hodně sněhu, projektanti tvrdí, že toto opravdu nikdy nespadne,“ konstatuje Petr Propš, vedoucí provozu zimního stadionu.

Po vsetínském ledě se už sice olympijští vítězové ani mistři světa neprohání, ale ambice v místním klubu jsou nejvyšší. Valaši by se rádi vrátili do extraligy. Jenže, co Lapač? Splňoval by aktuální náročné požadavky?

„Je otázkou, jak český hokejový svaz nastaví podmínky. Byla by to otázka licenčního řízení. Vidím spíš problémy v počtu diváků, protože existují kvóty, kolik má být lidí na sezení. My jsme tady na Vsetíně byli zvyklí, že lidi stáli, což vytvářelo onu atmosféru,“ říká Propš.

Šance na postup Vsetína mezi elitu jsou stále otevřené, tým teď čeká čtvrtfinále play-off. Na svojí cestě za návratem do nejvyššího patra – kde byl naposledy v roce 2007, pak kvůli finančním potížím spadl o dvě soutěže níže – teď musí přemoci Vrchlabí, čtvrtý tým základní části Chance ligy. V Podkrkonoší hraje v sobotu a v pátek, pak se série přesune na Moravu.

Zda bude Lapač znovu budit respekt u soupeřů, ukáže čas.

Tagy:
CNN Prima NEWS stadion Zlínský kraj hokej sport zimní stadion HC Vsetín Zimní stadion Na Lapači Jan Srdínko Petr Propš Na Lapači Extraliga ledního hokeje VHK Vsetín 1. česká hokejová liga HC Stadion Vrchlabí