Jaké prosecco se hodí k dezertu a jaké ne? Naučíme vás z něj i uvařit

Šumivé víno, které má kořeny v italských regionech na severu země, a které si velmi často vychutnáváme k různým pokrmům. To je prosecco. Chcete vědět, jak ho správně párovat s různými pokrmy, nebo do jakého jídla se přidává jako tajná přísada? Prozradíme vám to.

Prosecco, jeden z nejpopulárnějších nápojů dnešní doby, se vyznačuje svou rozmanitostí v chutích i výraznosti. Má za úkol nás především doprovázet při výjimečných událostech. A my se v něm dneska trochu zorientujeme.

Keep calm and drink prosecco!

A čím začít? Rozhodně základním rozdělením. Máme buď prosecca suchá (Extra brut či Brut) nebo sladší (Extra dry a Dry). Každý z těchto typů má své specifické vlastnosti a hodí se k různým pokrmům.

Suché prosecco v gastronomii

Tento druh prosecca je znám pro svou svěžest a intenzivnější perlení na jazyku. Nejlépe se tedy kombinuje s podobnými chutěmi hlavních chodů či předkrmů.

  1. Mořské plody: Suché prosecco se perfektně hodí k mořským plodům na jakýkoliv způsob. Zvýrazní tak jejich osobitou chuť a vy si budete připadat jako na dovolené u moře, i když zrovna budeme doma u jídelního stolu.
  2. Saláty: Zde si můžeme představit podtrhnutí čerstvých surovin ať v salátu Caesar nebo osobitém Caprese. Lehkost těchto chodů může suché kvalitní prosecco jen vylepšit.
  3. Těstoviny: O tom, že se k pravé italské pastě hodí na zapití italské prosecco, určitě není pochyb. Přesto jsme to v našem seznamu nemohli vynechat. Připravte si těstoviny na způsob Aglio olio, Carbonara nebo jiné vámi oblíbené a byla by velká chyba si k nim neotevřít láhev suchého prosecca.

Pokrmy, které se nejlépe hodí ke sladkému proseccu

  1. Dezerty: Sladké prosecco skvěle doplní ovocné dezerty, jako je jahodový dort, ovocné saláty nebo tvarohové koláče. Jeho ovocné tóny zvýrazní chuť čerstvého ovoce a celkově dodají dezertu lehkost.
  2. SýryJemné a smetanové sýry, jako je gorgonzola nebo camembert, se výborně párují se sladkým proseccem. Sladkost vína vyváží slanost a intenzivní chuť sýra, čímž vytvoří harmonický chuťový zážitek.
  3. Asijská kuchyně: Sladké prosecco se dobře hodí k pikantním asijským pokrmům, například k thajskému kari nebo pálivým čínským jídlům. Sladkost vína zjemní pálivost a přidá jemný kontrast k pikantním tónům.

Prosecco v rukou kuchařů aneb tajemství kuchyně

  1. Italské rizoto s proseccem: V počátcích přípravy zde rovnou rýži zaléváme dvěmi deci prosecca. Dodá pokrmu velmi svěží jiskru. Další postup a ingredience si už můžete volit dle gusta.
  2. Prosecco sorbet: Ideální letní dezert na osvěžení. Stačí nám pouze smíchat prosecco s cukrem a citronovou šťávou. Následně nechte pečlivě zamrazit a můžete podávat. Sorbet nejlépe doplňte sezónním či jiným ovocem.
  3. Omáčka k rybám: Tímto velmi jednoduchým, ale originálním receptem uděláte dojem při jakékoliv přípravě domácí večeře pro přátele či partnera. Redukcí prosecca s bylinkami a trochou másla vznikne úžasně jemná omáčka, perfektní právě ke grilovaným či pečeným rybám.

Jaký z našich receptů vás nejvíce zaujal?

Snad alespoň jeden z našich receptů vyzkoušíte a bude vám chutnat. K jakékoliv příležitosti se ale především nejlépe hodí přípitek. Na zdraví!

Tagy:
hobby dezert volný čas nápoj pokrm prosecco životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití