Cena poledního menu prudce vzrostla. Lidé vynechávají obědy a jedí méně zdravě, ukázal průzkum
Lidé kvůli zdražování méně navštěvují restaurace a častěji volí levnější, ale méně zdravá jídla. Vyplývá to z letošního průzkumu Barometr Food společnosti Edenred mezi 3 450 strávníky v Česku. Například polední menu v českých restauracích letos vyjde průměrně na 197 korun, oproti roku 2020 vzrostla jeho cena o 58 korun. Lidé by ale většinou za oběd chtěli utratit o 30 korun méně. Často ho proto vynechávají nebo omezují.
Velký úspěch Slovenska. Mirror Bar se pyšní příčkou mezi 50 nejlepšími bary světa
Slovensko se historicky poprvé zařadilo mezi absolutní světovou barovou elitu. Bratislavský Mirror Bar z ikonického Hotelu Carlton se umístil v prestižním mezinárodním žebříčku The World’s 50 Best Bars za rok 2025, který každoročně oceňuje nejlepší bary planety. Výsledky byly vyhlášeny během slavnostního galavečera v Hongkongu.
Hvězdný host i soutěž o pobyt ve Skotsku. Chystá se další ročník festivalu Whisky Life! Prague
Už 14. a 15. listopadu se v pražské Novoměstské radnici uskuteční největší setkání milovníků whisky v Česku. Dvanáctý ročník festivalu Whisky Life! Prague představuje hlavní body svého programu. V široké nabídce stovek druhů whisky nebudou chybět výjimečné vzorky, ale i láhve vhodné pro začátečníky. Na místě opět proběhne anketa o nejlepší whisky festivalu, dále soutěž o týdenní pobyt ve Skotsku a premiéra 25leté whisky stáčené speciálně pro Českou republiku. Zlatým hřebem festivalu pak bude účast Charlese MacLeana, jedné z největších whisky osobností světa.
V restauraci Triton řádil ďábel. Tak hříšné menu jste ještě nejedli
Život je plný pokušení. A občas je příjemné některým z nich podlehnout. Právě touto filozofií se řídil šéfkuchař vyhlášené restaurace Triton Tomáš Kohút při přípravě nového menu. Vzal si totiž k ruce legendární Dantovo peklo a všechny chody připravil jako unikátní kulinární prezentaci jednotlivých hříchů.
Banky, zbrojaři, nemovitosti nebo slazené nápoje. Které strany slibují vyšší daně a na co?
Politické strany se před nadcházejícími volbami k otázce zdanění vyjadřují velmi rozdílně. Hnutí Stačilo! chce například uvalit sektorovou daň na banky nebo zbrojaře. Vládní uskupení STAN si pro voliče nachystalo zdanění slazených nápojů podle polského modelu a Piráti navrhují zdanění konopí. Většina stran se však kloní k tomu, aby se daně snižovaly. Co navrhují?
Dvě tváře nočního Vřídla: Od noblesy Becher’s Baru ke smyslnému Splendidu
Místo, kde se noc obléká do hedvábí a sklenky se třpytí jako šperky. Koktejly, které jsou více než nápoj — jsou to příběhy, co zůstávají na rtech déle než polibek. Zkrátka bar jako chrám smyslů, kde se poháry plní touhou a noc nikdy nekončí. Řeč je o karlovarském Becher's Baru, který nově nabízí i klenot v podobě Splendid.
Spojení jídla a drinků táhne, říká Kulhánková z Brlohu. V gastru končí, koktejl už si udělá jen doma
Gastro mi dalo hrozně moc, ale drink už si raději namíchám jen doma. Lidé by barům a modernímu pojetí drinků měli dávat větší šanci, česká scéna je daleko, říká mělnická rodačka Barbora Kulhánková z Brloh baru. Za barem byla jako doma – s úsměvem, lehkostí a jistotou spojuje lásku k dobrému pití s uměním naslouchat lidem. Pro mnohé štamgasty není jen mistryní koktejlů, ale i duší podniku, kde se každý večer rodí nové příběhy.
Hry, sport, ale i sladkosti a fast food. Za co nejčastěji utrácejí české děti kapesné?
Dávat dětem kapesné má podle odborníků své výhody. Především potomka naučí hospodařit. Problém však nastává ve chvíli, kdy děti získané peníze utrácejí za věci, které jim škodí. Jak odhalil průzkum Air Bank, české děti kapesné utrácejí nejčastěji za hračky, elektroniku či zážitky. V případě, že dostávají peníze i na nákup oběda či svačin, kupují si za ně často nezdravé jídlo a slazené nápoje.
„Správný Čech“ v Británii zamíří do hospody. Ale ví, jak se v ní má chovat?
Velká Británie je cílem řady turistů z tuzemska. Tamní kultura, společnost i místa, která chtějí lidé navštívit, jsou pro řadu lidí díky dostupnosti obrovským lákadlem. „Správný Čech“ však s radostí zamíří do hospody a vychutná si tamní atmosféru u zlatavého moku. Mnohé však může překvapit, jak rozdílná kultura v britských podnicích je. Redakce CNN Prima NEWS vám přináší přehled toho nejdůležitějšího.
Práce ve vedrech: Lze ji i odmítnout. Co musí zajistit šéf a na co máte nárok?
Ačkoliv horké letní dny vybízejí k trávení času u vody, řada Čechů musí zamířit do práce. Vysoké teploty však mohou být zdraví nebezpečné a dokonce i zabíjet. Právě z tohoto důvodu existují předpisy, na něž musí zaměstnavatelé brát zřetel. Na co vše mají zaměstnanci různých profesí s rostoucími hodnotami na teploměrech nárok?