Kratochvíl: Bratrance v uprchlickém táboře zabili Albánci, musel jsem se prát každý den

Slavný fotograf Antonín Kratochvíl během rozhovoru pro CNN Prima NEWS

Antonín Kratochvíl o zážitcích z uprchlického tábora

Patří mezi světově nejslavnější fotografy. Před jeho objektivem pózovaly ty největší hvězdy hudby i filmu, navíc se proslavil i jako válečný fotoreportér. Antonín Kratochvíl má za sebou opravdu mimořádnou kariéru. Na začátku své životní cesty ale musel bojovat o život v rakouském uprchlickém táboře. „Ještě mám jizvy. Polák s břitvou, on se zbláznil. Jdu zrovna chodbou a kamarád na mě zařval: ‚Bacha!‘“ zavzpomínal Kratochvíl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS na okamžik, kdy musel bojovat o život.

Emigroval v roce 1967, kdy přes Jugoslávii prchl do Rakouska. A tam zažil jedny z nejtěžších okamžiků svého života. „Rok jsem prožil v rakouském utečeneckém táboře Traiskirchen, o kterém se v Československu hodně psalo,“ zavzpomínal Antonín Kratochvíl v obsáhlém rozhovoru. „Komunisti tvrdili, že tam jsou ti nejhorší lidé. Měli pravdu. Mého bratrance tam Albánci zabili. Vyhodili ho z okna. Já jsem se tam musel prát každý den. Spal jsem a měl jsem petlák (visací zámek, pozn. red.) v ruce. Přerazil jsem tam hodně čelistí.“

ČTĚTE TAKÉ: Nejhorší je zápach smrti, říká slavný válečný fotograf. Na Ukrajině se bude bojovat, dokud Putin bude chtít

A jak improvizovaná zbraň fungovala? „Zámek si navlíknete na prst a zpevní vám to dlaň. Takže když někoho trefíte do čelisti, tak to hodně bolí. Je to, jako byste měli na ruce boxer,“ popsal.

Z uprchlického tábora má slavný fotograf stále viditelné jizvy. „Polák s břitvou, on se zbláznil. Jdu zrovna chodbou a kamarád na mě zařval: ‚Bacha!‘ Otočím se a on šel po mně. Tak jsem se s ním popral,“ připomněl Antonín Kratochvíl moment, v němž si dost možná vybojoval život. „Pak na mě byli Poláci naštvaní a kluci mi říkali, ať nevylézám z pokoje. Vyšel jsem ven až ve dvanáct v noci, protože tam byla společná toaleta. A když jsem tam vešel, stál tam zase on a holil se. Tak to začalo znovu. Ale už tam byl jenom on a já. Odrovnal jsem ho a z kapsy mu ještě sebral cigarety,“ dodal Kratochvíl s pousmáním.

Celý rozhovor se světově slavným fotografem si můžete pustit ve videu níže:

Tagy: