Kreativitou proti koronaviru: Podnikatelé přetvořili penzion na originální bistro

Pekárna

Penzion proměnili v bistro a dali práci nezaměstnaným

Šikovné české ručičky a kreativita se uplatní v každé době. Podnikatelé z Lipenska, původně provozující penzion, byli vládními restrikcemi kvůli epidemii COVID-19 donuceni improvizovat. Svůj podnik přeměnili na originální bistro a v kuchyni zaměstnávají ty, kteří přišli o práci.

„Člověk se vyvíjí, učí se, takže si vlastně zvykne na ledasco,“ uvedl Josef Šabaka, jenž před třemi lety společně s Romanem Koprolínem otevřel penzion na Lipensku, který byli nuceni kvůli protikoronavirovým restrikcím uzavřít.

„Na jaře, kdy jsme očekávali první ubytované, Velikonoce, dětičky, já dělám velikonoční akci, takže se převleču za zajíčka, skáču tam kolem penzionu… Všechno bylo zrušeno a my jsme řešili: Dáme výpověď? Budeme dělat, nevíme co?“ uvedl jeden ze spolumajitelů bistra a penzionu Josef Šabaka.

Podnikatelé se však nevzdali a okno penzionu proměnili na výdejnu pečiva. „První víkend, kdy jsme otevřeli, to bylo zvláštní. Samozřejmě si nás všichni zkoušeli, naťukávali. Druhý víkend jsme všechno vyprodali, třetí už jsme nestíhali a takhle to šlo pořád dál,“ dodal druhý spolumajitel Roman Koprolín.

V kuchyni pomáhají původní zaměstnanci

Nyní, v době stále trvající koronakrize, se rozhodli otevřít samostatné bistro. Práci tak zachránili i pro své zaměstnance. V kuchyni pomáhají třeba bývalé pokojské, obsluha nebo baristé.

„Já mám vášeň pro kávu, takže jsem byla ráda, že takhle otevřou kavárnu, dortárnu a ráda jsem se sem přesunula s nimi,“ zmínila brigádnice Lenka Locenická.

Stabilně tady v bistru pracují tři zaměstnanci a několik brigádníků a majitelé očekávají, že se jejich tým ještě rozroste.

Tagy: