Sledujte RADAR: Do Česka se žene sněžení a mrazy, meteorologové vydali výstrahu
bistro
Výpis příspěvků ke štítku „bistro“
Plíseň a špína v oblíbené pražské kavárně. Zpráva inspekce nám vyrazila dech, zlobí se klienti
Hmyz, plísně a extrémní nepořádek objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve výrobně Bakeshopu v Kozí ulici v Praze. Inspektoři výrobní prostory ve středu uzavřeli kvůli „nepřijatelné hygieně“. Po opakované kontrole den nato však zákaz kavárně a bistru nedaleko Staroměstského náměstí uvolnili, informovala SZPI na svém instagramovém účtu Potraviny na pranýři.
Zdravé svačinové bufety ve školách. ReFresh Bistro reaguje na pamlskovou vyhlášku a žákům chutná
Školní stravování se v posledních letech mění k nepoznání. Pryč jsou časy plné soli, slazených limonád a instantních směsí. Školy už zdaleka nenabízí pouze jeden druh jídla k obědu. Pokrmy jsou modernější i zdravější a strava je bohatá na celozrnné potraviny a čerstvou zeleninu. Navíc mimo oběd si už v mnoha školách žáci mohou sami koupit svačinu v bufetu. Jedno takové funguje ke spokojenosti studentů i vedení školy na pražských Hájích v Základní škole Milíčov.
Kulinářský zázrak na plovárně? Nejlepší bistro na světě, shodují se Šárka a Ondřej
Šárka Mieglová se s Ondřejem Brunclíkem poznala stylově u okénka s rychlým občerstvením na Vltavě. Byla z toho láska jako trám, ze které se narodily dvě děti. Dnes společně provozují bistro Panelka – legendární občerstvení u prvorepublikové plovárny nabízející mezinárodní kuchyni. „Nejlepší kiosek na světě“. Společnost MAKRO ČR je zařadila mezi vyvolené projektu NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY. A my vám je teď představíme.
Mít vlastní podnik byl sen, říká Ondřej Pilař. Do burgerů komponuje sezónní potraviny
Až budete mít cestu okolo Čáslavi a dostanete chuť na pořádný burger, zeptejte se místních na Ondřeje Pilaře. V gastronomii se začal rozvíjet před léty, kdy pracoval pro jednoho bohatého zahraničního klienta. Asi největší pracovní posun přišel ale při práci v zahraničí, kdy tři roky vařil v Irsku, kde sbíral zkušenosti, které zúročil po návratu do Česka. Dnes je mu 32 let a je majitelem vyhlášeného Bejkn bistra ve městě, ve kterém se i narodil. Příběh usměvavého mladého muže zaujal i společnost MAKRO ČR a Ondřej Pilař patří mezi NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY.
Originální bistro s izraelským falafelem. Herečka a masér ze Slovenska nadchli Moravu
Martina je vystudovaná muzikálová herečka a lektorka tance a Slavo je vystudovaný masér. Oba pochází z východního Slovenska. Roky spolupráce a silného přátelství se Shlomem, Izraelcem žijícím v Londýně, vyústilo v touhu otevřít podobný typ podniku i u nás. Nejslavnější falafel londýnského Portobello marketu přinesli na brněnskou gastro scénu. Shlomo sympatické dvojici s velkou důvěrou svěřil tajný recept na pravý izraelský falafel, který během 24leté kariéry zatím nikomu neprozradil. Dostali tak jedinečnou šanci pokračovat v jeho šlépějích a přinést tak slavný portobellský falafel do ulic Brna. Jako jediní pokračují v jeho tradici, jsou další generací londýnského Falafel Kingu, a to jim dává jedinečnou příležitost sdílet se zákazníky intenzivní chutě a vůně, které falafel přináší. Za každou kuličkou falafelu a lžičkou humusu se skrývá obrovská vášeň a láska, se kterou jídlo připravují. Nemohli proto ujít pozornosti společnosti MAKRO ČR a stali se vyvolenými projektu NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY.
Vařte po světě a vraťte se, ať gastro jede! Divoká holka v šumavském bistru nabízí mušle i šneky
Divoká holka ze Šumavy, která milovala dobré jídlo a pití tak silně, až jí to dovedlo k vlastnímu podniku, kde si může plnit své sny. Tak o sobě mluví Jitka Sauvage, která provozuje rodinné bistro uprostřed šumavských lesů, u rybníka, s jedinečnou atmosférou a mega poctivou kuchyní. Představte si kemp ze sedmdesátých let s několika chatkami a prostorem na postavení stanu. A to vše zasazené do přírody u rybníka nedaleko hradu Kašperk. Čekáte v nabídce místního kiosku maximálně smažený sýr a klobásu. A v nabídce Divokýho Bistra najdete mezinárodní, asijskou a francouzskou kuchyni. I to je jeden z důvodů, proč se sympatická kuchařka stala jednou z vyvolených v projektu společnosti MAKRO ČR – NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY.
MAPA: Do 100 Kč se najíte i na východě Čech. Místní podnik dává šanci také handicapovaným
Redakce CNN Prima NEWS opět vyrazila do restaurací a jídelen, kde se dá dobře najíst do sta korun, tentokrát na východě Čech. Zákazníci se rádi vracejí třeba do podniků v Týništi nad Orlicí nebo Nekoři, kde si ve zdejším podniku zaměstnanci vše včetně pečiva připravují vlastníma rukama. Navíc dávají příležitost i handicapovaným lidem.
Makro Czech Gastro Fest: Pomůžeme budovat dlouhodobě úspěšné restaurace
Restaurace a bistra mají za sebou krušné časy. Tak mizerná léta, jakými jsou bez pochyby dva poslední roky, asi nikdo ze současných profesionálů v oboru gastrologie nepamatuje. Nicméně, jak se říká - jíst se bude vždycky. A tak je na místě nejen dál vařit, ale také se zdokonalovat. Inspiraci kuchaři i provozovatelé podniků mohou načerpat na akci Makro Czech Gastro Fest, kde se o své zkušenosti a tipy podělí na osm tisíc kuchařů ze všech koutů planety.
Pohlreich ostře o kauze dětí v restauracích: Lidé jsou zpovykaní. Na pravidla máme právo
Lidé jsou zpovykaní a berou se zbytečně vážně. Kauza Marthy's Kitchen je bouří ve sklenici vody, řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS šéfkuchař a známá tvář z pořadu Ano, šéfe! Zdeněk Pohlreich. Hněv, který se snesl na konto pražského bistra kvůli zveřejněnému sedmeru „pravidel chování“ pro rodiny s dětmi, není podle něj na místě. Je přesvědčený, že majitelé podniku nejsou proti dětem, nejspíše ale reagovali na událost, během níž jejich pohár trpělivosti přetekl.
Krutá diskriminace, tepe právník „dětskou vyhlášku“ pražského bistra. Majitel se hájí
Nepřekážejte, nerušte, nepobíhejte, nedělejte nepořádek a hlavně po nás nechtějte žádné hračky. Tak by se dala shrnout pravidla pražského bistra Marthy's Kitchen, která našla spoustu kritiků, ale i zastánců. Lidé se shodují na tom, že jim pravidla v zásadě nevadí, kritizují hlavně jejich formulaci. Podle advokáta Jana Černého nelze předem stanovit pravidla, koho provozovatel pustí dovnitř a koho ne. Pravidla proto považuje za diskriminační.
GLOSA: Rozjívené děti do restaurace patří. Měly by sedět hned vedle kuřáků
Veřejným prostorem už několik dnů rezonuje vzkaz jednoho pražského bistra, které docela ostře uvedlo, že nevychované děti přes svůj práh nepustí. Ozývají se reakce pobouřené i souhlasné. S malými dětmi to není stejné jako s kuřáky. A to je chyba. Do svobodné společnosti totiž patří obě skupiny stejně.
Pošlete dítě k řezníkovi pro bryndák a panenku. Pravidla pražského bistra jsou terčem humoru
Pražské bistro Marthy’s Kitchen nedávno vzbudilo vášně kvůli sedmeru pravidel pro chování dětí v podniku. Český internet se nedrží zpátky a jak je jeho zvykem, vše bere s humorem. V reakci na kauzu přišla s úsměvnými pravidly i další restaurace či firma vyrábějící kabelky. Jiní lidé se naopak bistra zastávají.