Křížek rok po propuštění: Vězení z hlavy jen tak nevymažu. Řekl, co bylo za mřížemi nejtěžší

Jachtař David Křížek si odseděl 21 měsíců z původního pětiletého trestu za tunelování Metropolitního spořitelního družstva v roli bílého koně. Už více než rok si manžel modelky Lucie Křížkové užívá svobody poté, co byl podmínečně propuštěn. V pořadu ShowTime na CNN Prima NEWS popsal, že zkušenosti z vězení z hlavy jen tak nedostane.

Více než rok po propuštění nemůže Křížek některé vzpomínky z vězení vymazat. Jako například, když na něj naběhlo 14 vězňů, kteří se na něj chtěli vrhnout. „Když narazíte na zfetovaného vězně, bojíte se ho více než vrahů. Nevíte, co od nich očekávat,“ popsal Křížek pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Nesvačilová přiznala novou známost. Kvůli šatům bych si svatbičku střihla, říká herečka

Uvedl také, že mu připadá nedůstojné vést člověka k soudu se spoutanýma rukama i nohama, zvláště u podobného typu odsouzení. „Vedou vás na řetízku jako psa, ve 21. století mi to přijde úplně nesmyslné. Pokořit člověka a zbavit ho důstojnosti. Vězení není o napravování, je o izolaci,“ popsal Křížek. Doplnil, že se ve vězení nemohl například učit jazyky. „Nechceme hudbu, jen se učit, vzdělávat se, zlepšovat se,“ řekl.

„Izolace byla složitá. Je to velký problém systému, to ale těžko vyřešíme, to je na zákonodárcích. Kontakt mezi rodičem a dětmi je velmi potřebný,“ popsala pro CNN Prima NEWS manželka a modelka Lucie Křížková. Tři hodiny za měsíc v prostředí, které není pro děti příjemné, je podle modelky hrozně málo. „Izolace i dopad na děti je větší, než si lidé umí představit,“ doplnila.

Bez podpory blízkých by byl podle Křížka návrat na svobodu mnohem složitější. „Je to těžké, pokud nemáte takovou rodinu a přátele, jako mám já,“ popsal jachtař. Letos se stal patronem akce Yellow Ribbon Run, běhu proti předsudkům, který upozorňuje na problém začleňování propuštěných vězňů zpět do společnosti.

Devátý ročník Yellow Ribbon Run proběhne 11. června od 15 hodin v Říčanech. „Jsem sice patronem této skvělé akce a moc se na ni těším, bohužel se letošního ročníku nemohu zúčastnit. Určitě ale poběžím na dálku,“ popsal Křížek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Brzobohatý se soudí s Kuchařovou kvůli pomluvě. Nejen já jsem z toho unavený, řekl

Tagy:
věznice Říčany jachtař Lucie Křížková David Křížek yellow ribbon run