OBRAZEM: Krvavý Velký pátek. Věřící na Filipínách se nechávají přibít na kříž a bičují se

Více než deset hluboce věřících lidí se v pátek na Filipínách nechalo přibít na kříž, aby na Velký pátek připomněli utrpení a smrt Ježíše Krista. Tento rituál, při kterém se také lidé bičují a jinak trýzní, se tradičně odehrává zejména v obci San Pedro Cutud v provincii Pampanga, asi 60 kilometrů severně od Manily. Agentura DPA uvedla, že Velký pátek je na převážně katolických Filipínách vyvrcholením velikonočního týdne.

Do obce San Pedro Cutud se sjely tisíce lidí, aby mohly spoluprožívat, jak se muži nechali přibít na kříž a několik minut v úporném horku na něm setrvali. Po pětatřicáté se nechal ukřižovat 63letý Ruben Enaje. Vesničané převlečení za římské vojáky ho nerezovými hřeby za ruce a nohy připevnili ke kříži.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ve světě bojují s nedostatkem vajec, jak je na tom Česko? Hrozí zdražení, varují ekonomové

Enaje říká, že v této tradici hodlá pokračovat, dokud mu to zdraví dovolí. Tento sedminásobný dědeček s trnovou korunou na hlavě si nejdříve téměř dva kilometry nesl 37kilogramový kříž na vrcholek, kde se ukřižování konalo. Říká, že se modlí nejen za svoji rodinu, ale i za Filipíny, jejich vládu a obyvatele, zejména kvůli napětí ve vztazích s Čínou kvůli situaci v Jihočínském moři.

V nedaleké vesnici Santa Lucia se rituálu dnes poprvé zúčastnil 15letý Julius Cortez, který se svěřil, že v modlitbách prosí o uzdravení své matky, která trpí rakovinou prsu. Tento chlapec se bil po zádech bičem, až mu z nich tekla krev. Jeho 19letý bratr nesl na zádech dřevěný kříž. „Dělají to pro mě,“ řekla jejich matka. Připouští, že si o syny dělá starost, ale že prý trvali na svém.

DPA píše, že katolická církev věřící k takovým extrémním projevům víry nevybízí, ale na Filipínách dělá jen málo pro to, aby je zastavila. V zemi se ke katolické církvi hlásí 80 procent ze 110 milionů obyvatel.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Krásné Velikonoce, popřál prezident Pavel s hlavou v oblacích. Příspěvek nadchl sítě

Tagy: