Ve světě bojují s nedostatkem vajec, jak je na tom Česko? Hrozí zdražení, varují ekonomové

Velikonoční vajíčka

Nedostatek vajec v Norsku způsobil nákupní paniku. Výpadky v dodávkách vajec trvají už od minulého roku, a lidé proto podnikají hromadné nákupy. Obavy panují před blížícími se Velikonocemi, protože svátek je na poptávku vajec velmi náročný. Čeští spotřebitelé se ale výpadků nemusejí obávat. V tuzemských obchodech se dokonce prodávají levněji než před rokem. Podle ekonomů ale hrozí, že těsně před Velikonocemi vejce zdraží.

Ačkoliv je Norsko bohatou zemí kvůli těžbě ropy, tak se potýká s nedostatkem některých druhů potravin. Podle rakouského serveru Der Standard se to týká vajec. V tamních supermarketech je jich nedostatek a mezi spotřebiteli se šíří panika. Jedna z potravinářských společností Nortura varuje, že by se lidé neměli předzásobovat vejci a měli by tím snížit poptávku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bezpečnostní hrozba jménem Fico? Fiala kvůli němu proškrtal projev o munici pro Ukrajinu

Před hromadnými nákupy varují i supermarkety. „Vzhledem k vysoké poptávce se mohou občas vejce vyprodat. Naši dodavatelé dodávají vejce průběžně, přesto se může objevit nedostatek. Omlouvám se zákazníkům za způsobené potíže,“ oznamuje například řetězec Kiwi.

Nedostatek trvá už od loňského léta. S tím roste i nespokojenost obchodních řetězců a dodavatelů. „Není to tak, že by byl úplný nedostatek. Obecně je ale na trhu málo vajec na to, aby pokryly vysokou poptávku. Obáváme se, že některé druhy mohou být na krátkou dobu vyprodány,“ řekl serveru mluvčí Coop Norway Harald Kristiansen.

Velkým testem budou blížící se Velikonoce. Vejce jsou totiž během tohoto svátku velmi žádané a dá se očekávat zvýšená poptávka. „Se zajištěným dovozem a různými opatřeními můžeme garantovat, že norská vejce budou do Velikonoc dostupná na potravinářském trhu. To je ale za předpokladu, že lidé nezačnou vejce hromadit. To by mohlo celou situaci zhoršit,“ řekla mluvčí společnosti Nortura Matilda Aronsson.

Češi mají vajec dost, dokonce zlevňují

A jaká je situace v České republice? Čeští spotřebitelé se nedostatku vajec nemusejí obávat. Dokonce si mohou pochvalovat, že meziročně spadla cena vajec o téměř čtvrtinu. Po Vánocích jsou Velikonoce druhým nejsilnějším svátkem pro nákupy. Řetězce proto připravují speciální slevové akce, řekl pro CNN Prima NEWS prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Češi by ale měli být podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy ve střehu. Těsně před Velikonocemi totiž může dojít ke zdražení vajec. „Nelze to vyloučit. Před Velikonocemi obchodníci pravidelně zdražují. Mohli si také říct, že lidé jsou namlsaní zlevňováním v prvních týdnech letošního roku a trochu to zvrátí,“ řekl Kovanda.

Tagy: