Krypta: Digitální obrázky za miliony. NFT hraje roli i ve videohrách, popsal expert

Další díl pořadu Krypta se soustředí na fenomén NFT – digitálního umění, které je dostupné výhradně ve virtuálním prostoru, a za které se utrácejí miliony. Takzvaná „NFTýčka“ se nově razí i na bitcoinu. Podle gamingového experta Michala Kabeleho pak mají NFTs už dnes využití ve světě videoher.

Vynález NFT je pro řadu lidí dost neuchopitelný. Možná proto to na internetu nemá lehké. Pod zkratkou NFT se skrývá spojení Non-fungible token (nezastupitelný token), tedy forma digitálního obsahu – nejčastěji uměleckého – který patří pouze jedinému majiteli. Informace o vlastnictví se zapisuje na blockchain různých kryptoměn.

Část lidí digitální umění obchoduje za miliony, druhá část NFT odsuzuje jako předraženou a těžko pochopitelnou zábavu. Emoce kolem NFT se ještě více rozvířily v lednu, kdy se začalo digitální umění razit i na bitcoinu. Umožnil to protokol Bitcoin ordinals.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hotový divoký západ. Profesi tradera představil v Kryptě obchodník s digitálními mincemi

Pomalu se ale ukazuje, že NFT mohou v praxi sloužit i něčemu jinému než spekulaci. Uplatnění nacházejí ve světě videoher. „Když máte teď v rámci videohry nějaký herní předmět a chcete ho prodat, dostanete z toho vždy maximálně 70 procent. Třicet procent mizí v prázdnu. Kdyby ale předměty byly v podobě NFT, získáte z prodeje sto procent, protože nepotřebujete žádnou třetí stranu,“ řekl v pořadu Krypta gamingový expert a moderátor pořadu CNN Prima Gaming Michal Kabele.

Gamingový expert také v rozhovoru nastínil, kam by se mohl vztah videoher a NFT do budoucna vyvíjet. Kabele se domnívá, že do pěti let budou NFT tržiště ve videohrách úplně běžná. Celý sektor je ale podle něj teprve na začátku.

Pořady Krypta a Byznys

Pořad Krypta má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou zvýšit povědomí o bitcoinu, digitálních mincích a moderních technologiích. Jde o první audiovizuální pořad o kryptoměnách v Česku, se kterým přichází velké médium. K 8. září odstartovala už jeho třetí sezona.

Byznys je sesterským projektem pořadu Krypta, za který alternuje i na televizní obrazovce. První řada pořadu Byznys odstartovala 1. března a vysílá se premiérově každý druhý týden ve středu. Zbylé středy v měsíci vedle toho patří sérii Krypta. Reprízy pořadů se vysílají v pátek.

Tagy:
videohry Bitcoin Gaming kryptoměny NFT digitální umění umělecká díla