Žena, Bahamy a prohýřené miliardy. Krypta představí kauzu, o které se budou točit filmy

Tématem dalšího dílu pořadu Krypta je skandál kryptoměnové burzy FTX, která zbankrotovala na konci minulého roku. Ukázalo se, že její majitel Sam Bankman-Fried spáchal obří finanční podvod. Bitcoinový analytik Josef Tětek v Kryptě řekl, že šéfovi FTX hrozí doživotí.

FTX bývala respektovaná kryptoměnová burza, kterou neměl nikdy potkat žádný skandál. Jenže v listopadu přišel šok. Společnost ohlásila bankrot. Ukázalo se, že zakladatel FTX Sam Bankman-Fried zorganizoval jeden z největších finančních podvodů v dějinách.

Sam Bankman-Fried totiž pomocí společností FTX a Alameda Research okrádal potají klienty o miliony. Za peníze si koupil třeba luxusní střešní byt na Bahamách, kde pobýval i se svojí spolupachatelkou Caroline Ellisonovou. Mimoto byl štědrým sponzorem amerických politiků. „Byl například druhým největším přispěvatelem Bidenovy kampaně,“ sdělil v pořadu Krypta bitcoinový analytik Josef Tětek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krypta: Bitcoin není jen spekulace. Rakouská ekonomie k němu má blízko, říká Tětek

Vyšetřování peprné kauzy v zámoří stále probíhá. Proti majiteli FTX už svědčila řada lidí. Bankman-Fried může dokonce dostat i doživotí.

Pořady Krypta a Byznys

Pořad Krypta má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou zvýšit povědomí o bitcoinu, digitálních mincích a moderních technologiích. Jde o první audiovizuální pořad o kryptoměnách v Česku, se kterým přichází velké médium. K 8. září odstartovala už jeho třetí sezona.

Byznys je sesterským projektem pořadu Krypta, za který alternuje i na televizní obrazovce. První řada pořadu Byznys odstartovala 1. března a vysílá se premiérově každý druhý týden ve středu. Zbylé středy v měsíci vedle toho patří sérii Krypta.

Tagy:
film byznys finance pořady CNN Prima NEWS burza Bitcoin kryptoměna Česko Bahamy Josef Tětek Krypta krypta FTX Sam Bankman-Fried Alameda Research Caroline Ellison