Krypta představí top 10 kryptoměn. Potřeby lidstva vyslyšel jen bitcoin, myslí si expert

Snímek z pořadu Krypta

BYZNYS (14)

Žebříček deseti nejpopulárnějších kryptoměn se dynamicky proměňuje. Jaké projekty jsou v čele? A podle čeho se určuje popularita jednotlivých digitálních mincí? O tom bude řeč v dalším díle pořadu Krypta. Jeho hostem byl Martin Kuchař, organizátor bitcoinových konferencí.

K popularitě kryptoměny (nebo jakéhokoli jiného aktiva) nestačí, aby ji lidé měli rádi. Měřítkem úspěchu je pro danou digitální minci především objem investovaných peněz. Hodnotu projektu vyjadřuje termín tržní kapitalizace.

Je to v podstatě jednoduchá rovnice. Člověk si vezme počet mincí v oběhu, třeba deset, a vynásobí toto číslo aktuální tržní cenou, která je například sto. Z toho vychází, že tržní kapitalizace takové imaginární kryptoměny je tisíc korun.

Největší tržní kapitalizací se v sektoru kryptoměn dlouhodobě chlubí bitcoin. A zatím nic nenasvědčuje tomu, že by ho někdo z trůnu sesadil. Cena bitcoinu se poslední dobou pohybovala kolem 27 tisíc dolarů, v oběhu je pak více než 19 milionů mincí. Tržní kapitalizace bitcoinu je proto zhruba 520 miliard dolarů.

„Bitcoin jediný dává smysl, protože vyslyšel potřeby lidstva. Ukázalo se to v Afghánistánu, kde ženy nemohou mít bankovní účet a používají bitcoin, ukázalo se to při válce na Ukrajině, kdy lidé mohli volit bitcoin místo toho, aby utíkali s kufrem plným ukrajinských hřiven, který by jim stejně zabavili celníci,“ řekl v pořadu Krypta Martin Kuchař, organizátor bitcoinových akcí.

A jaké digitální mince se nacházejí za bitcoinem?

  • bitcoin (kapitalizace 520 miliard dolarů)
  • ethereum (kapitalizace 224 miliard dolarů)
  • tether (kapitalizace 83 miliard dolarů)
  • BNB (kapitalizace 47 miliard dolarů)
  • USD Coin (kapitalizace 28 miliard dolarů)
  • XRP (kapitalizace 26 miliard dolarů)
  • cardano (kapitalizace 12 miliard dolarů)
  • dogecoin (kapitalizace 10 miliard dolarů)
  • polygon (kapitalizace 8,3 miliardy dolarů)
  • solana (kapitalizace 8,2 miliardy dolarů)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Digitální obrázky za miliony. NFT hraje roli i ve videohrách, popsal expert

Pořady Krypta a Byznys

Pořad Krypta má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou zvýšit povědomí o bitcoinu, digitálních mincích a moderních technologiích. Jde o první audiovizuální pořad o kryptoměnách v Česku, se kterým přichází velké médium. K 8. září odstartovala už jeho třetí sezona.

Byznys je sesterským projektem pořadu Krypta, za který alternuje i na televizní obrazovce. První řada pořadu Byznys odstartovala 1. března a vysílá se premiérově každý druhý týden ve středu. Zbylé středy v měsíci vedle toho patří sérii Krypta. Reprízy pořadů se vysílají v pátek.

Tagy:
investice trh využití Bitcoin kryptoměna hodnota Krypta